Basketballers, een verademing

In de nababbel van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël heb ik veel reacties ontvangen over de uitspraak van Nick Oudendag. “Ik ben het grootste talent van Nederland.”

Heerlijk, vond en vind ik die uitspraak. Een basketballer die zegt wat hij denkt. Hoeveel sporters en metname voetballers kiezen voor ‘tactische’ nietszeggende antwoorden. Oudendag is een jongen met een gebruiksaanwijzing dat is alom bekend. Maar ken je die gebruiksaanwijzing dan heb je wel wat aan hem. Twee keer een double-double, één van de negen spelers in deze hele kwalificatiereeks die dat tot nu toe is gelukt. Goed voor zijn carrière want uit zijn club Magixx is de stekker getrokken, terwijl er wel geld was alleen niet om in de subtop mee te draaien.

Oudendag was overigens heel reëel over de nederlaag. “Wij missen makkelijke ballen.” Eerlijk, want zo was het. Over de oorzaak van het missen valt te debatteren.

Niet door aanvoerder Arvin Slagter. Ook hij was het toonbeeld van realisme. Kein geloel. “Laatste kwart was niet goed genoeg.”

En niet alleen realisme. Ook keurige heldere antwoorden. Volle zinnen. Ideaal voor een journalist. Slagter, Oudendag twee voorbeelden van goed sprekende basketballers. Een tijdje geleden trok ik Leon Williams voor de microfoon. Zelfde verhaal. Kees Akerboom buiten kantoortijden benaderen, geen probleem. Rogier Jansen, Worthy de Jong, bijna alle andere spelers en coaches noem maar op; altijd een volwaardig verhaal. Misschien niet altijd het achterste van hun tong, en dat valt soms nog te begrijpen ook, maar wel goed om mee te werken. Met een basketballer kun je veelal een goed gesprek voeren, geen domme jongens.

Daarom is het dat deze spelers, maar zeker ook de fans beter verdienen. Beter in de zin van beter bestuur: professie, visie, toekomst. Het moet beter bij de clubs, zodat die niet omvallen, spelers bijvoorbeeld op tijd hun geld krijgen, maar ook dat de fans meer binding krijgen met de spelers. Het moet ook beter rond Oranje omdat ‘we’ een volwaardig Nederlands team nodig hebben. Het vlaggenschip van de sport, uithangbord van het basketball in Nederland.