Oranje basketballers naar EK, scenario’s

OK. Het mag. Er is serieus zicht op deelname van Oranje aan het EK 2015. Voor het eerst sinds 1989. Daarom wat scenario’s.

SCENARIO 1.

Hoe zijn we zeker? Resterende drie duels winnen en de tickets en de hotels kunnen worden geboekt (€€€€€€!). Nederland is dan groepswinnaar en de eerste plek betekent gegarandeerd deelname aan het EK. Omdat concurrenten Montenegro en Israël in dit scenario worden verslagen, hoeft er naar hen verder niet omgekeken te worden. C’est ca.

SCENARIO 2.

Oranje wint 2 van de 3 duels. Dan wordt het rekenen. Hierbinnen zijn wat varianten denkbaar. Ook hierin kan Nederland groepswinnaar worden.

Afgaande op de eerste helft van de kwalificatie. Bulgarije verliest opnieuw alles. Montenegro, Israël en Nederland winnen er 2. Dan komt er een eindstand met alle drie 4 overwinningen opgemaakt op de onderlinge duels. Het doelsaldo tegen Bulgarije telt dan niet mee. Een zeperd van een nederlaag is dus fataal voor elk van de drie.

Even voor het beeld. Oranje verloor van Israel -9. Won in Montenegro +5. Israel verloor thuis van Montenegro -3.

Ervan uitgaande (makkelijk gezegd) dat Oranje wint van de Bulgaren, zou een verrassing van hen tegen een van de andere twee welkom zijn.

SCENARIO 2.1

Zes van de zeven nummers 2 in de groep gaan ook naar het EK. De standen van alle groepen worden na de kwalificatie opnieuw opgemaakt. Maar dan alleen over de duels van de nummers 1,2 en 3 in de groep.

Nu zou iemand kunnen concluderen dat een nederlaag tegen de Bulgaren niet uitmaakt. Geen slimme conclusie. Want groepswinst is op dit moment nog steeds reëel (3x winnen). Ja ja ook op Cyprus tegen Israël want het verschil thuis was echt niet zo groot.

Groot voordeel voor Nederland is dat de laatste thuiswedstrijd thuis is tegen Montenegro. Afhankelijk van wat er tussentijds gebeurt, is een overwinning waarschijnlijk voldoende. Maar mocht er gerekend moeten worden qua doelsaldo, dan is dat allemaal vantevoren bekend. Want het duel tussen Israël en Bulgarije is voor het klassement van de bovenste drie niet meer relevant, behalve als Israël verliest natuurlijk.

SCENARIO 2.2

Israël wint in Montenegro. Dit duel is woensdag tegelijk met Oranje en kan een duidelijk schot voor de boeg geven.

Mochten de Montenegrijnen verliezen dan zijn ze behoorlijk de pisang. Wat hen resteert in een do-or-die in Leiden.

Mochten de Israëliërs verliezen dan ligt zondag alle druk bij hen als Nederland op bezoek komt. Ze zullen MOETEN winnen anders is het voorbij.

Overigens zou het voor Nederland niet slecht zijn als degene die wint, dat doet met een ruim verschil. Dat met het oog op een eventueel bepalend doelsaldo.

Er zijn nog wat varianten mogelijk natuurlijk. Maar dit zijn de meest waarschijnlijke in mijn ogen. Een ding moet Oranje in ieder geval niet doen en dat is verliezen van de Bulgaren. Bij winst gloort het EK, dat in Oekraïne zou zijn en waarvan pas volgende maand duidelijk wordt waar het wel wordt georganiseerd.