Rusland dupe van dadendrang Oranje basketballers

1e op het EK in 2007.

3e op het EK van 2011.

Sinds 1993 is Rusland onafgebroken deelnemer aan het EK.

De kans dat Nederland voor het eerst sinds 1989 mee gaat doen aan een Europees Kampioenschap wordt welhaast met de dag groter. De dadendrang van Van Helfteren en zijn manschappen gaat waarschijnlijk ten koste van het ‘grote’ Rusland.

Alle zeven groepswinnaars plaatsen zich voor het EK van volgend jaar. Daarbij komen zes van de zeven nummers 2. Eentje gaat er dus afvallen.

De kans is heel erg groot dat dat Rusland wordt, voormalig Europees Kampioen. Het land ook van CSKA  Moskou de ploeg met misschien wel de hoogste begroting in de Euroleague.

Rusland heeft na nederlagen in Zwitserland en tegen Italië pas 1 overwinning (thuis tegen de Zwitsers). Zaterdag speelt Rusland in Italië.  Wordt dat duel niet gewonnen, dan zijn de Russen 2e in hun groep (van 3) met maar 1 winstpartij.

Bij de afrekening worden in alle groepen met vier teams de duels tegen de nummer 4 (in het geval van Nederland is dat Bulgarije) geschrapt en wordt de stand opnieuw opgemaakt.

Oranje weet dat het zeker nog één duel moet winnen voor plaatsing. Dat wordt of tegen Israël of tegen Montenegro. Gebeurt dat, dan heeft Oranje twee winstpartijen tegen teams uit de top 3 in de groep.

Groepswinst kan so-wie-so nog (2 keer winnen), maar de tweede plek in de groep garandeert deelname aan het EK, mits Rusland niet in Italie wint, want er zijn dan 2 winstpartijen voor Oranje.

Het zou wat zijn. Nederland naar het EK ten koste van Rusland.

Niet slecht.

Mochten de Russen wel winnen zondag, dan wordt het waarschijnlijk rekenen met het doelsaldo van een boel teams.