Nederlandse basketballers naar EK, scenario’s deel 2

Na de winst op Bulgarije is Oranje een stapje dichterbij het EK gekomen. Al gebied de realiteit te zeggen dat die winstpartij uiteindelijk helemaal niets uitmaakt op weg naar EK-kwalificatie.

De eindstand in de groep wordt namelijk opgemaakt zonder de nummer 4 in de groep (Bulgarije) en op basis van de resultaten van de bovenste drie. Dit gebeurt door de FIBA om een ‘eerlijke’ stand te krijgen in de vergelijking van alle zeven groepen, waarbij er twee zijn met maar drie teams.

SCENARIO 1.

Nederland wint zondag op Cyprus van Israël en woensdag in Leiden van Montenegro. EK-kwalificatie is zeker omdat Nederland groepswinnaar is.

SCENARIO 2.

Nederland verliest zondag van Israël. Israël is dan zeker groepswinnaar, Oranje en Montenegro strijden om de 2e plek. Alleen winst in dat duel telt, doelsaldo niet.

Israël heeft in deze situatie 3 van de 4 onderlinge duels gewonnen. Nederland en Montenegro staan op 1 winstpartij en degene die woensdag wint, komt op 2 en wordt tweede in de groep.

Kwalificatie is geen zekerheid. Aangezien 6 van de 7 nummers twee doorgaan. Het makkelijkste zou zijn dat Rusland verliest in Italië, zij zijn dan de slechtste nummer twee. Anders wordt het rekenen en vergelijken met de andere nummers twee van de groepen.

SCENARIO 3.

Niet heel waarschijnlijk, maar toch. Nederland wint van Israël en verliest van Montenegro.

Dan komt het onderling doelsaldo in beeld. Want in deze situatie hebben Nederland, Israël en Montenegro allemaal twee overwinningen en twee nederlagen in de onderlinge duels.

Op dit moment is dat saldo:

Israel +21

Nederland -4

Montenegro -17

De duels Israël-Nederland en Nederland-Montenegro gaan hier nog invloed op hebben. Voor de groepswinst moet Oranje tegen Israël 25 punten goedmaken, ofwel een overwinningen van 13 punten (bij Israël eraf en bij Nederland erbij)

Pakt de overwinning minder groot uit, dan wordt het doelsaldo verschil tussen Nederland en Montenegro wel groter. Die marge is dan in Oranje’s voordeel komende woensdag, ofwel Nederland heeft een kussen. Dus wint Nederland met 2 punten van Israël, dan moet Montenegro 15 punten goedmaken. Dat is een overwinning met 8 punten.

Theoretisch kan het ook zo zijn dat dit gelijk eindigt. Stel Nederland wint met 3 verschil in Israël. Montenegro moet dan 16 punten goedmaken. Dit is een overwinning met 8 punten. In dit geval gaat de ploeg door die de meeste punten heeft gescoord. Aangezien Montenegro er tegen Israël 100 heeft gemaakt, hebben zij hierin het voordeel.