Let’s be real. Basketbal is een produkt, geen hobby!

Ongelofelijk. Werkelijk ongelofelijk. Wat bezielt de penningmeester van de NBB, de penningmeester!, om uitspraken te doen over de financiering van Oranje. Er is een voorzitter, een directeur, een technisch directeur bij de bond en dan gaat de penningmeester hardop zeggen dat er nog geen concrete gesprekken zijn met geldschieters, maar dat er wel een beter verhaal te verkopen is.

De penningsmeester! Van Dale over deze functie: pen•ning•mees•ter (de; m,v; meervoud: penningmeesters) degene die de gelden van een vereniging enz. beheert.

Ontslag op staande voet. Want op deze manier wordt het succes van de Oranjemannen in diskrediet gebracht.

Er gaat zich namelijk nooit een substantiële sponsor melden bij de NBB en die gespreksgroep waar hij aan refereert praat al een jaar. De tijd dat bedrijven zomaar geld gaven uit barmhartigheid is namelijk allang voorbij. Peanuts kun je altijd krijgen, maar nu is de tijd om basketbal op het juiste spoor te zetten.

Hoe doe je dat? Visie, beleid, structuur, doelen, opschreven en uitgewerkt in een plan uitgevoerd door professionals. Niet alleen technisch, juist commercieel.

Helaas is dat plan er niet bij de NBB, nergens trouwens. Ik snap de penningmeester wel. Hoe sneller er geld binnenkomt, des te sneller is de bond uit de financiële problemen.

Een serieuze onderneming zal er daarom niet eens aan beginnen.

Overigens denk ik dat er nu binnen de NBB best capabele mensen zitten, misschien dat de penningmeester heel goed kan geld kan beheren, met de beste bedoelingen voor het mannenbasketbal, alleen kampen zij met een enorme -financiële- erfenis uit het verleden. Daarom is het niet onlogisch dat de bond geen verantwoordelijkheid krijgt bij het herenteam. Hoe raar ook.

Ik pleit voor een complete aanpak van het mannenbasketbal in Nederland, georganiseerd door iets dat veel dichter bij de clubs staat dan bij de bond.

De FEB is zeker geen walhalla, laat dat duidelijk zijn. Feit is wel dat heel veel internationals in de Nederlandse competitie spelen. Daarom alleen al zijn de clubs, hun werkgevers, een logische partner van Oranje. De rol van de NBB zou vooral faciliterend zijn.

Bovendien zou een echte grote sponsor veel meer kunnen met een hele competitie (de taart) en daarbij het vlaggenschip (de slagroom op de taart) dan deze twee afzonderlijk.

Sta eens stil bij wat er zou kunnen gebeuren op het moment dat er een professionele organisatie komt die het Nederlands mannen basketbal gaat leiden.

Visie, beleid, structuur, doelen.

Denk nog even verder, ook in jaren.

Met een goed gefundeerd plan en professionals kun je ver komen met de tweede teamsport ter wereld. David Stern kwam in de jaren ’80 ook niet echt in een gespreid bedje. De Duitse Bundesliga wordt niet zonder reden ieder jaar sterker.

Ergens moet het beginnen en mijn gevoel zegt niet bij de ‘oude garde’. Nieuwe frisse mensen, met frisse ideeën zijn gewenst.

Een voorzet wil ik met mijn commerciële achtergrond wel geven. Basketball in Nederland kan gerust geassocieerd worden met opgeleide mensen, sporters en supporters. En opgeleide mensen hebben twee dingen: kennis en wat te besteden.

Niks is onmogelijk, dat heeft Oranje net bewezen.