Kein geloel! Coaches in Eredivisie.

De uitspraak ‘kein geloel’ van de overleden voetbaltrainer Ernst Happel is er één die ik hoog in het vaandel heb staan. Een uitspraak die als reactie kan dienen op allerlei uitspraken en vooral drogargumenten. Zo zijn er recent een paar geweest.

De meest schrijnende komt op naam van kampioenscoach Ivica Skelin. Ik heb de Kroaat best hoog zitten en snap zijn frustratie over het onverwacht zwaar gekrompen budget in Groningen helemaal. Maar om nou hardop in het Dagblad van het Noorden te gaan roepen dat Donar zal moeten strijden om een plek in de play-offs, de zesde plaats. Nee dan sta je niet meer in de realiteit, dan ben je ergens anders mee bezig.

Klinkklare onzin namelijk. Cochran (Can, gekomen uit Spanje), Cunningham (international, 1x kampioen), Wright (VS, ex-Den Bosch en ex-Leiden), Bekkering (3x kampioen), Koenis (international, 1x kampioen). Dit startende vijftal doet niet onder voor zeker zeven andere startende vijftallen in de Eredivisie. Aan de coach is het om het niveau van de bank, die ook niet veel minder is dan 7 andere ploegen, beter te maken. Daar wordt hij voor betaald.

In Den Helder loopt nog zo’n even talentvolle als gefrustreerde coach rond. De woorden van Jean-Marc Jaumin in het Noordhollands Dagblad laten weinig aan de verbeelding over. Liever wil hij niet blijven, maar ja een contract. Hij overwoog te stoppen, persoonlijke teleurstelling, achteruitgang in plaats van groei en voortaan rijdt hij op zondag naar België. Welkom in de Nederlandse sportwereld. Zo naïef is Jaumin toch niet?

Eddy Casteels gaat ongetwijfeld goed werk verrichten in Leiden. Hij heeft tijd nodig en misschien wel meer dan één seizoen. Toch is het een afknapper dat hij zo snel in het Leidsch Dagblad al heeft geroepen dat het in Leiden niet goed zit met de jeugd. Wat wil hij daarmee? Zichzelf indekken? Net als de twee voorgaande voorbeelden.

Van Helfteren werd in Leiden aan de kant geschoven, mede ook omdat de jeugd onder hem te weinig kansen zou hebben gekregen. Zegt Casteels nou eigenlijk dat Van Helfteren gelijk had?

In alle drie deze gevallen hebben we het toch over voor Nederlandse begrippen bovengemiddelde coaches, buitenlanders die om een reden gekomen zijn, die niet zo moeten zeuren, maar aan de slag moeten gaan. KEIN GELOEL.

Gaat Sam Jones nou zeggen dat zijn ploeg niet kampioenskandidaat nummer één is omdat hij moet werken met drie rookie-Amerikanen? Gaat Niels Vorenhout of Jaanus Liivak nu al roepen dat ze de play-offs toch niet halen? KEIN GELOEL.

Heren coaches. Begin nou niet jezelf in te dekken. Zeg niet dat het aan anderen ligt en solliciteer niet tussen de regels door naar een andere baan.