Brindisi uit, een apart gevalletje voor SPM Shoeters

Het duel van SPM Shoeters in Italië is niet belangrijk. Nou ja alleen als Den Bosch wint. Een nederlaag doet in feite niet ter zake. Dat klinkt gek, maar dat is het niet.

Het rekensommetje is heel simpel. Dinsdag 9 december thuis winnen van Ulm (makkelijk gezegd) en de week erna winst in Zweden en voila de volgende ronde is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een feit.

Alle druk ligt daarom bij Brindisi, dat evenwel knap won in Ulm. Overigens is SPM helemaal niet kansloos, al is het daar qua atmosfeer wel zo’n gekkenhuis dat Den Bosch van goede huize zal moeten komen (Oranje!).

Thuis verraste SPM door brutaal te winnen van de op papier veel hoger aangeslagen Italianen. De marge na 40 minuten was klein (71-69), maar had veel groter kunnen en misschien wel moeten zijn (ze kwamen van 65-48).

SPM won een maand geleden door gedisciplineerd te spelen. Hard verdedigen, weinig balverlies, goed rebounden, juiste schoten en een laag tempo. Ofwel Den Bosch bepaalde wat er op het veld gebeurde, minus de laatste vijf minuten dan.

Door het Bossche spel, metname het lage tempo en een stuk onderschatting kwam Brindisi niet of te laat in haar spel. Nou is die ploeg de laatste tijd wel beter gaan spelen, mede ook door de komst van nog meer –ervaren- Amerikanen (Pullen, Simmons, Mays die weer fit is na een blessure).

Het thuisvoordeel en de kracht van Brindisi is evident. In Nederland weten we maar al te goed hoe ploegen met alleen maar Amerikanen reageren onder druk. Ieder voor zich en god voor ons allen.

Ofwel SPM moet, en dat is weer simpel gezegd, woensdagavond (20.45u) in de wedstrijd blijven hangen, de achterstand beperkt zien te houden tot het laatste kwart. Dan wil ik het nog weleens zien.

Het wordt of een miniem zwaar bevochten overwinning voor SPM of, en dat vrees ik een beetje, een zware kansloze nederlaag. Een middenweg zie ik niet.

Na een bezoek aan Donar, ook een lekker uitpotje, volgt dan het cruciale duel tegen de Duitsers thuis. De wedstrijd van het jaar.