Oranje. Het ziet er goed uit! #eurobasket2015

Afgelopen zondagavond is de eerste bijeenkomst geweest van het Nederlands team.  In Den Bosch kwamen spelers (voor zover mogelijk gezien hun jobs in het buitenland) en coaches samen. In feite de officieuze aftrap naar Eurobasket 2015. Dat het zover vantevoren gebeurt, noem ik goed nieuws. Tenslotte hebben we het over het vlaggenschip van het Nederlands basketbal!

Nog meer goed nieuws. De Stichting Nederlands Team gaat de Oranje-mannen in ieder geval de komende vijf jaar begeleiden. Toegezegd is dat het financieel goed komt. Toon van Helfteren wordt de bondscoach, met Sam Jones aan zijn zijde. Peter van Noord (afgelopen zomer nog assistent) wordt de nieuwe teammanager. Ook de jeugdteams gaan onder deze stichting, die een mandaat heeft van de NBB en dus los daarvan staat, werken. Dit riekt naar beleid en ook dat is goed nieuws.

De stichting NT is bezig om oud-internationals te benaderen, zoals bijvoorbeeld Marcel Huijbens, voor een rol rond Oranje. Ook al goed nieuws.

MEER GOED NIEUWS

De voorbereiding op het EK moet in de tweede week van juli beginnen, circa 7 weken voor de eerste wedstrijd tegen Georgië. Ruim na het einde van de competitie(s) zodat iedereen voldoende vakantie heeft.

De eerste twee weken zullen in het teken staan van conditietraining, daarna zal het meer basketbal gericht worden. Oranje heeft daarna in het laatste weekend van juli een internationaal toernooi in Italië, zoals vorig jaar. Vervolgens wil Oranje tot aan het EK elk weekend 2 of 3 wedstrijden spelen om zo tot een voorbereiding te komen waar voor de bondscoach niks mis mee is.

SPELERS

Oranje gaat ook gebruik maken van een ‘scoutingssysteem’ zodat vooral de buitenlandse spelers in beeld blijven van de bondscoaches.

De selectie van Toon van Helfteren die in Den Bosch samenkwam is zeker nog geen definitieve. Al heeft de kerngroep die de kwalificatie bewerkstelligde natuurlijk een streepje voor. Daarbij stelt de bondscoach terecht dat hij op het EK gaat voor de best mogelijke spelers. Het is tenslotte geen vakantietrip.

Selectie op basis van kwaliteit is geen vanzelfsprekendheid, met het oog ook op het verleden. Daarom krijgt een aantal spelers nog een goed gesprek over hun beschikbaarheid (vast niet alleen de komende zomer, maar ook daarna). Sean Cunningham, Stefan Wessels, Ross Bekkering, Rogier Jansen en Charlon Kloof waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar afgelopen zomer en mogen zeker een gesprek verwachten.

Dat ligt anders voor Henk Norel (beste speler van Nederland die afgelopen zomer herstelde van kruisbandblessure) en Robin Smeulders (na jaren Oranje in de zomer is hij afgelopen zomer getrouwd).

De voorlopige lijst bestaat verder uit: Nick Oudendag, Ralf de Pagter, Roeland Schaftenaar, Dimeo van der Horst, Shane Hammink (die helaas dit seizoen niet speelt na een college-transfer), Worthy de Jong, Arvin Slagter, Kees Akerboom, Mohamed Kherazzi, Jeroen van der List, Leon Williams, Thomas Koenis en Joshua Duinker.

Verder is er ook nog een aantal jongeren in beeld zoals Dexter Hope, die in Den Bosch was, en de mannen die in Amerika spelen zoals Joey van Zegeren en Thomas van de Mars.

WAT IK VERWACHT

Starting 5:

PG Leon Williams

SG Arvin Slagter

SF Mohamed Kherazzi

PF Robin Smeulders

C Henk Norel

2e vijftal

PG Sean Cunningham

SG Worthy de Jong

SF Kees Akerboom

PF Roeland Schaftenaar

C Josh Duinker

Plek 11 en 12

Stefan Wessels of Ralf de Pagter voor de 3/4 positie.

Ross Bekkering of Nick Oudendag voor de 4/5 positie.