EuroChallenge 2e ronde gaat beginnen, nog even zonder SPM

Dinsdagavond begint de 2e ronde van de EuroChallenge. Nog even zonder de Nederlandse troef SPM Shoeters. Volgens schema van groep K zou Avtodor Saratov naar Den Bosch komen, maar de Russen wilden het graag verplaatsen en dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de topper die de ploeg afgelopen zondag thuis speelde tegen koploper CSKA Moskou (79-91). Het duel tussen SPM en de Saratov wordt 3 februari gespeeld.

De kansen op het bereiken van de volgende ronde (best-of-three !!!) voor SPM zijn net zo groot als in de eerste ronde. Aanzienlijk dus.

Avtodor Saratov uit Rusland is voor mij de favoriet voor groepswinst. Tartu Rock uit Estland en Fraport Skyliners uit Duitsland zijn de concurrenten van Den Bosch, dat ‘gewoon’ (uch uch) drie keer thuis moet winnen.

BUDGETTEN

Fraport Skyliners (Duitsland) 4,1 miljoen euro

Avtodor Saratov (Rusland) 2,2 miljoen euro

SPM Shoeters (Nederland) 1,1 miljoen euro

Tartu Rock (Estland) 1 miljoen euro

Op papier zouden de Duitsers door moeten gaan, maar papier is geduldig. De ploeg uit Frankfurt (Fraport is geen typefout van mij) kent een tegenvallend seizoen en staat in de Bundesliga een stuk lager dan Ulm (Fraport 8e, Ulm 5e, maar Fraport is de laatste weken bezig aan een opmars), dat door SPM werd uitgeschakeld.

Het Estse basketbal is min of meer gelijkwaardig aan het Nederlandse. Getuige ook de wedstrijden van Oranje. Wel kent Estland een bijzonder gunstig belastingklimaat voor topsporters wat de ploegen geen windeieren legt.

DEFENSE, punten tegen gemiddeld

Duidelijk is dat verdedigen (mijn motto: defense wins championships!) voor SPM meer dan ooit halszaak wordt. Alle drie de tegenstanders staan in de top 10 van best verdedigende teams in de eerste ronde van de EuroChallenge.

1. Enel Basket Brindisi 66.7

3. Tartu Rock (Estland) 70.0

4. Fraport Skyliners (Duitsland) 70.2

7. Avtodor Saratov (Rusland) 73.0

19. SPM Shoeters (Nederland) 83.8

Overigens is SPM wel een van de meest scorende teams in de EuroChallenge, 9e met 83.0 gemiddeld.

HOMELAND

De hoeveelheid Amerikanen bij de tegenstanders is in vergelijking met de eerste ronde aardig afgenomen, al zijn er maar weinig teams als Brindisi dat maar met twee Italianen speelde.

Fraport Skyliners 5 Amerikanen, 1 Canadees, 1 Fin, 5 Duitsers

Avtodor Saratov 4 Amerikanen, 1 Oekraïner, 7 Russen

SPM Shoeters 3 Amerikanen, 9 Nederlanders

Tartu Rock 10 Esten, 2 Litouwers

TINTJE

Bijzonder voor SPM coach Sam Jones, zijn assistent Sander van der Holst, technisch manager Jos Frederiks en Marcel Aarts zal het treffen met de Esten zijn. Coach van Tartu Rock is Gert Kullamae. In 2006 werd Den Bosch kampioen met Sam Jones, Sander van der Holst, Jos Frederiks, Marcel Aarts en Gert Kullamae als spelers. 27 januari is de reünie in Den Bosch. Bij de Esten speelt overigens ook Valmo Kriisa (ex-Donar) op z’n 40e nog steeds mee.