SPM Shoeters moet snel opwarmen voor Fraport Skyliners

Sam Jones is voor mij nu al coach van het jaar als SPM Shoeters woensdagavond een goed resultaat neerzet in Frankfurt. Niet dat SPM Shoeters niet goed genoeg is voor dit niveau EuroChallenge (Europese middenmoot), het lijkt mij bijna onmogelijk dat de Bossche ploeg klaar is voor dit duel. De Nederlandse competitie is simpelweg niet veeleisend genoeg, in ieder geval niet op dit moment.

Het is heel simpel. De laatste serieuze wedstrijd speelde SPM op Tweede Kerstdag, winst tegen ZZ Leiden (82-77). Daarna was het programma: Weert (+38), Weert (+41), Amsterdam (+22). Niet echt uitdagend.

Fraport Skyliners, dat slecht aan het seizoen begon, maar nu de smaak van winnen te pakken heeft, is so wie so al van een andere orde van grootte.

Fraport won afgelopen weekend in Ulm (67-76 en tegenstander SPM in de 1e ronde EuroChallenge). Daarvoor was er winst in het eerste duel van de tweede ronde EuroChallenge tegen Tartu (62-71) en in de Bundesliga tegen Crailsheim (88-71). Na kerst was er nog winst tegen Göttingen (74-70) en een nederlaag bij Ludwigsburg (88-75).

Voor de Duitsers duidelijk een ander programma dan voor SPM Shoeters. Nou is het zoals het is en SPM heeft bewezen mee te kunnen op dit niveau. De manier waarop thuis begonnen werd tegen Ulm of eigenlijk dat hele duel moet SPM Shoeters tussen de oren prenten.

Het lijkt mij bijna onmogelijk, bijna schizofreen, voor de spelers van SPM Shoeters om op zo’n korte termijn het niveau –weer- op te krikken. Maar als ze op de toppen van hun kunnen spelen, zijn er zeker kansen. Na vijf minuten spelen weten we genoeg (of de verdediging intens genoeg is).

Winst in Frankfurt is overigens niet per sé noodzakelijk met een kleine nederlaag kan Den Bosch ook uit de voeten, getuige het resultaat tegen Ulm in de eerste ronde (uit min 9, thuis plus 11) met plaatsing voor de tweede ronde als beloning.