A fine taste: cheescake Curry, SPM Shoeters vs Avtodor Saratov

Er zijn veel redenen om dinsdagavond aanwezig te zijn in de Maaspoort als SPM Shoeters het opneemt tegen het Russische Avtodor Saratov. De belangrijkste is natuurlijk dat de Bossche formatie haar ongeslagen thuisstatus moet behouden om een ronde verder te komen.

Makkelijk zal het niet worden want de Russen zijn (op papier) van een niveau dat niet vaak meer in Nederland te zien is. Ze staan nu 7e in de VTB-league nadat ze vorig seizoen kampioen werden van de 2e divisie. Vooral pointguard Courtney Fortson is een attractie (gemiddeld in EuroChallenge 15 ptn, 9 ast en 7 reb).

SPM heeft het dit Europese seizoen überhaupt nog niet makkelijk gehad, inherent natuurlijk aan de positie die Nederland Europees gezien inneemt.

Desalniettemin heeft Den Bosch bewezen het niveau aan te kunnen. Meer nog, bij vlagen heeft de ploeg laten zien uitstekend te kunnen basketballen. Het is niet altijd constant genoeg, maar daar zijn meerdere redenen voor: tegenstanders/3 jonge Yanks/groep pas vijf maanden bij elkaar/karakters.

CHEESCAKE

De man die de laatste wedstrijden in Europa het meest opvalt is Brandyn Curry. Hij maakte op mij aan het begin van het seizoen geen grootse indruk. Achteraf bleek hij geblesseerd te zijn en in die tijd overleed ook nog zijn vader.

Nadat de ellende achter de rug was vond Curry zijn ritme. Eerder schreef ik ook dat Reggie Johnson een attractie was die iedereen moest zien. Op zich kan hij ook veel, maar ik denk en vrees (voor hem) dat hij te ‘soft’ is.

Curry, die op school vanwege zijn voorliefde de bijnaam cheescake kreeg, is dat niet. De pointguard, die ook nog een aardige kerel is, gaat steeds beter spelen en dan bedoel ik niet alleen scoren. In de Eredivisie, waar SPM altijd domineert, zou Curry iedere wedstrijd topscorer kunnen zijn, maar dat is hij -en dat spreekt in zijn voordeel- niet.

In Europa gaat hij wedstrijden ook niet in om topscorer te worden, duidelijk zichtbaar is dat hij pas gaat scoren als zijn team het nodig heeft. Wel gaat hij voorop in de strijd, een betere teamspeler bestaat haast niet (gemiddeld 15 ptn, 5 reb, maar 2 ast en nog geen vrije worp gemist 12/12).

SAMEN STERK

Overigens is dat precies de kracht van SPM Shoeters, de ploeg kent geen ego’s die scoren om het scoren. Vorige week bijvoorbeeld was het Kees Akerboom die met zijn twee driepunters de ommekeer inzette tegen Tartu Rock. Forceren deed hij daarna niet, het team prevaleerde.

Terug naar Curry. Mijn eerste associatie gaat naar Tyler Rochestie. De pointguard speelde in 2010 als rookie bij het Duitse Gottingen. In de EuroChallenge speelde die ploeg tegen Den Bosch om vervolgens de Europa Cup 3 te winnen. Op een of andere manier ben ik Rochestie blijven volgen. Nu speelt hij in Novograd (ook Rusland) en met die ploeg in de Euroleague (EC1).

Curry is zeker niet minder. Feit is dat hij met zijn spel na dit seizoen vertrokken zal zijn uit Nederland. Heel veel kansen om hem te aanschouwen en zijn spel te bewonderen zijn er dus niet meer.

Aan Fortson zal Curry zijn handen vol hebben. Vooral om hem verdedigend in toom te houden. Overigens is de verdediging (zie efficiencyverschil hieronder) de enige manier waarop SPM opnieuw kan stunten. Daarbij moet er efficiënt geschoten worden tegen de sterke, letterlijk sterke (Fesenko!!), Russische formatie die graag in een hoog tempo speelt (in 8 wedstrijden 65 keer meer balbezit dan Den Bosch).

Zowel voor Curry, wat een laatste schot vorige week!!, als heel SPM Shoeters lijkt te gelden dat ze beter gaan spelen naarmate de tegenstander sterker is. Het kan dus een mooie avond worden.

VERGELIJKING EFFICIENCY  EUROCHALLENGE

per 100x balbezit SPM Shoeters Avtodor Saratov
Punten voor 114,3  112,0
Punten tegen 115,1  97,1
Rebounds 49,0  51,6
Balverlies 17,3  18,7

Historie Den Bosch in Europa

Om aan vast te houden:

Thuis: 119 duels. 80x winst (67%), 38x verlies, 1x gelijk

Dit seizoen 4-0!