Kijk, we zullen nooit zeker weten hoe het zou zijn afgelopen, maar SPM Shoeters is dinsdag in Saratov dupe geworden van een scheidsrechtersfout. Eentje met grote consequenties. Althans, de gevolgen hadden in het voordeel van Den Bosch erg gunstig kunnen zijn. HADDEN!
Wat is het geval? Er is nog 12.4 seconden te spelen. Na een comeback is het 87-82 voor de Russen en SPM heeft balbezit. Voordat Brandyn Curry de bal in kan nemen vanaf de zijkant wordt er een fout gemaakt op Kees Akerboom. Zie de volgende foto.
Voor de duidelijkheid nog een foto waarop duidelijk te zien is dat er een fout wordt gemaakt op Kees Akerboom.
Nou is de discussie ook niet over de fout. Scheidsrechter Emin Mogulkoc uit Turkije staat er met zijn neus bovenop en constateert de fout ook.
Kijk eens goed naar het gebaar dat hij maakt. Het gebaar van een onsportieve fout. Dat klopt. Zo zijn de regels in de slotfase van een wedstrijd zoals de FIBA die heeft opgesteld.
Alleen wat gebeurt er. De scheidsrechter geeft geen vrije worpen aan Kees Akerboom, die dit seizoen in de EuroChallenge 92,3% raak schiet vanaf de vrije worplijn (24/26).
Coach Sam Jones ageert nog wel naar de commissaris. Sander van der Holst geeft het nog eens aan bij de scheidsrechter. Die komt even later ook nog wel luisteren, maar met de oren schijnbaar dicht.
Kees Akerboom krijgt dus geen twee vrije worpen die hij met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid benut zou hebben. Het werd dus niet 87-84 voordat Kees Akerboom een driepunter binnenknalde.
Nu zijn er vast mensen die zeggen: tel er twee bij Den Bosch op en ze hebben nog steeds verloren. Dat kan, alleen zijn de verhoudingen op het veld in de laatste 8.4 seconden (na de driepunter van Akerboom) heel anders bij een gelijke stand dan bij een achterstand voor SPM Shoeters. Den Bosch moest nu een fout maken om de klok stil te zetten, iets wat nooit zou zijn gebeurd bij een gelijke stand.
Een cruciale fout dus die echt niet meer teruggedraaid gaat worden.
Marvin Gaye zong het in 1971 al: What’s going on?
Ik denk niet dat we het antwoord ooit zullen horen.
En nog een bedankje voor hen die mij informatie verschaften voor dit verhaal.