‘Het is een toverbal’

Iedereen bedankt. De vele reacties, ook uit onverwachte hoek, op het fragment met mijn commentaar op de miraculeuze driepunter van Stefan Wessels waren leuk. Nogmaals dank.

Evenwel dient er een bedankje uit te gaan naar spelers en coaches van SPM Shoeters. Zij waren het die er zo’n leuke spannende partij van hebben gemaakt.

Niet één keer nu tegen die Duitsers, nee zes keer in de Maaspoort. Alle duels waren van hoog niveau, hoger dan gebruikelijk in Nederland. Vermakelijker ook en daarom is het zo verdomd jammer dat er buiten de fans in de hal (gemiddeld 1800) zo relatief weinig mensen er iets van hebben gezien.

SPM heeft een aardige geautomatiseerde live stream waardoor er nog wat meer mensen getuige zijn geweest van zes basketbaljuweeltjes. Het Brabants Dagblad was er alle keren, net als Omroep Brabant, Aart Dekker en ik, later kwamen er nog wat journalisten bij. Dan heb ik het wel gehad. Al met al veel te weinig natuurlijk.

TV

Nou kan ik mee gaan mopperen op de landelijke televisiezenders, maar dat doe ik niet. Simpelweg omdat ik vind dat basketbal in Nederland het zelf af moet dwingen. Laten we wel zijn; daar is de sport op dit moment niet toe in staat.

Veel basketbaljournalisten zijn liefhebber van de sport, vaak kritisch soms cynisch, maar wel met hetzelfde doel: de basketbalsport op een hoger plan te krijgen. Dat is tenslotte voor iedereen goed.

Daarom is het ook zo jammer dat SPM Shoeters zichzelf heeft vergeten te belonen, niet alleen voor zes uitstekende thuiswedstrijden, ook uit stond de ploeg haar mannetje. Nooit zijn ze weggespeeld.

Het is weleens anders geweest met Nederlandse teams. Oranje doorbrak afgelopen zomer de spiraal, dat maakte wat los. Een extra ronde voor Den Bosch had ook wat losgemaakt, ben ik van overtuigd.

DETAILS

Dat was goed geweest voor alle Nederlandse basketbalfans en clubs, ook daar ben ik van overtuigd. Ook was het goed geweest voor de Nederlandse spelers. Ze zijn door de close games in situaties gekomen die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen. Extreme druk, fysieke kracht, soms zelfs onsportiviteit en scheidsrechters die een oogje dicht knepen. Te vaak bleken spelers niet bestand en ging het mis op details. Details die het verschil maken. Een wijze les ook voor het niveau dat Nederland gaat treffen op het EK. Toon van Helfteren was trouwens ook zes keer in de Maaspoort.

Voor het Nederlandse basketbal zouden meer Europese wedstrijden een zegen zijn en dan niet alleen in Den Bosch. Ik ben er van overtuigd dat de huidige selecties van Donar en Zorg en Zekerheid Leiden het ook goed zouden doen in de EuroChallenge. Voor Landstede zou het een gouden ervaring zijn om ooit eens kampioen te kunnen worden.

TOEKOMST

Daarnaast moeten de spelers, nu Oranje is ontwaakt, ook Europees spelen om beter te worden. De Bouwknechtjes, Willamsen, Schilders, maar ook Worthy de Jong heeft dit nodig. Ze kunnen moeilijk allemaal in Den Bosch gaan spelen, zoals Slagter die vanwege Europa voor SPM koos.

Ook andere talenten zoals Yannick Franke zullen zien wat er bij SPM gebeurt en zolang er een hoofdsponsor zit die Europees basketbal vergoed, heeft Den Bosch een ruime voorsprong en dat is ook weer niet nodig.

Om terug te komen om mijn live commentaar. Van mij mag het vaker. Dat heb ik niet in de hand, hopelijk worden het mooie play-offs en een verrassend EK.