Wat we tegen krijgen uit NBA, nou ja Oranje dan op EK.

Zondag er is er in Den Bosch tijdens het All Star Gala een persconferentie over Oranje. Verrassingen verwacht ik niet,  wel wat handtekeningen (van Van Helfteren, zijn staf en hopelijk zijn de financiën afgerond).

Op 5 september om 15u begint Nederland 26 jaar na de laatste keer in Zagreb aan het Europees Kampioenschap. Duidelijk is dat de andere landen heel weinig van Nederland verwachten.

Ik zeg dan: mooi, kunnen ze alleen maar verrast worden. In Montenegro worden ze nog steeds gillend wakker ‘s nachts.  In Georgie praten ze alleen maar over plaatsing voor de volgende ronde en niet over Oranje. Niet ‘ons’ probleem.

Een afspiegeling van de kracht van de tegenstanders in groep C op  het EK is te maken op basis van hun NBA-spelers, al is dit natuurlijk niet alleszeggend. Zo heeft bijvoorbeeld Kroatië op dit moment nog helemaal geen bondscoach.

NBA’ERS IN GROEP C

Nederland heeft op dit moment geen spelers in de NBA. Henk Norel is gedraft door de Timberwolves, hij speelt nu in Spanje bij Zaragoza.

Georgië: Zaza Pachulia (Milwaukee Bucks).

Macedonië: Pero Antic (Atlanta Hawks).

Slovenië: Goran Dragic  en Zoran Dragic (Miami Heat), Beno Udrih (Memphis Grizzlies).

Kroatië: Bojan Bogdanovic (Brooklyn Nets), Damjan Rudez (Indiana Pacers)

Griekenland: Nick Calathes (Memphis Grizzlies, Kosta Koufos (Memphis Grizzlies), Kostan Papanikolaou (Houston Rockets), Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), zijn broer Thanasis speelt NBADL.

BONUS

Nog een dingetje. De acht ploegen die de kwartfinale halen, maken ook nog kans op de Olympische Spelen in Rio, 6 mogen er naartoe (er komt een extra tussen ronde). Dat je het weet en in je achterhoofd stopt.