Donar vs ZZ Leiden, de laatste maar ook een erg belangrijke wedstrijd

Er staat heel wat op het spel zaterdagavond bij de laatste competitiewedstrijd tussen Donar en Zorg en Zekerheid. Het publiek weet dat ook en daarom is Martiniplaza stampensvol en wacht de rest van Nederland af.

Natuurlijk zijn beide teams zeker van de play-offs, dus wezenlijk is het niet. Of toch wel?

PLAY OFFS

Om te beginnen is er een aanzienlijke kans dat deze twee ploegen elkaar gaan treffen in de halve finale van de play-offs. Dan wil je simpelweg niet het laatste onderlinge treffen verloren hebben.

Maar voor Donar kan er meer gebeuren. Een nederlaag kan betekenen dat het de vierde plek in de eindrangschikking wordt in plaats van de derde plek (mits Zwolle wint in Rotterdam. Dan eindigen Landstede en Donar gelijk met twee onderlinge overwinnigen, maar wint Zwolle het onderlinge resultaat op een doelsaldo van plus 1). De vierde plek betekent ook een treffen met nummer één SPM Shoeters. Al is dat niet per definitie rampzalig, maar Den Bosch heeft wel thuisvoordeel.

Voor Leiden zou een overwining betekenen dat een halve finale kan volgen met Landstede. Alle vier de onderlinge duels werden dit seizoen van Zwolle gewonnen.

Overigens geldt natuurlijk wel dat de nummers drie en vier eerst de kwartfinale moeten overleven tegen Rotterdam en Aris.

FEITEN

De ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Historisch ook. Sinds het seizoen 2009/2010 hebben Groningen en Leiden 43 keer tegenover elkaar gestaan. Donar won 24 keer, Leiden 19 keer.

Het Supercuptreffen dit seizoen werd gewonnen door Donar (78-67). Daarna wonnen vervolgens beide teams hun onderlinge uitwedstrijden (70-72, 72-81). Voordat Leiden in februari thuis won (76-72).