Play-off preview 1/2 finales: SPM vs Landstede, ZZ Leiden vs Donar

Na 209 dagen voorspel barst het zaterdag echt los. Halve finales play-offs. Ongeacht de verwachtingen komt er vreugde en verdriet in Den Bosch of Zwolle of Leiden of Groningen. Er kunnen tenslotte maar twee teams naar de finale.

Daar hebben we dan wel maximaal zeven duels plezier van. Want nieuw dit seizoen is dat de halve finales in een best-of-sevenreeks worden gespeeld. De finale wordt al sinds het seizoen 1992-1993 op deze manier afgewerkt. Om penningsmeesters tegemoet te komen (8 teams is 28 competitieduels, 9 teams 32) zijn er extra wedstrijden.

Benieuwd trouwens naar de publieke opkomst in de relatief nietszeggende wedstrijden 2, 3 en meestal ook 4, maar dat terzijde.

RECENTE FEITEN

SPM Shoeters stond dit seizoen zes keer tegenover Landstede, 4 keer competitie en 2 keer beker. Den Bosch won er 4, Zwolle 2. Landstede was wel de ploeg die in de Maaspoort won en daarmee een reeks van Bossche thuisoverwinningen van meer dan een jaar doorbrak. Gemiddeld verschil in de uitslag was 10,8 punten, met twee duels boven de 20 punten verschil en een van 15.

Zorg en Zekerheid Leiden en Donar zagen elkaar al maar liefst zeven keer dit seizoen. Het begon met de Supercup (voor Donar), daarna 4 competitieduels en nog 2 bekerwedstrijden. 4-3 voor Donar. Beide teams wonnen een uitwedstrijd van elkaar. Gemiddeld verschil in de uitslag was: 5,3 punten. Alleen de Superscup eindigde met 11 punten verschil, alle andere duels waren 9 punten of minder.

HISTORISCHE FEITEN

Er zijn nu in totaal 671 play-offduels gespeeld. De thuisploeg won in 66,3% van de gevallen. Gemiddelde uitslag: 80,6-75,5.

Nagenoeg geen procentuele verschillen in de halve finales. 262 halve finales. 66,4% thuiswinst. Gemiddelde uitslag: 80,9-76,0.

Den Bosch heeft 64 keer thuis gespeeld in de halve finale. 84,4% winst. Uit 54 duels, winstpercentage 42,6%.

Donar thuis in halve finales 36 keer, winstpercentage 52,8%. 38 uitwedstrijden, 21,1% winst.

Leiden thuis 21 keer, 66,7% winst. Uit 22 duels met opmerkelijk winstpercentage 59,1%.

Zwolle thuis 7 keer, 42,9%. Uit 8 wedstrijden, 1 keer gewonnen (in Leiden ’12) 12,5%.

MEER HISTORISCHE FEITEN

Den Bosch en Zwolle speelden in de historie van het play-offbasketbal in Nederland 4 keer (in de kwartfinale) tegen elkaar, Den Bosch won 3 series.

Leiden en Groningen hadden 8 reeksen met elkaar. Vijf werden er gewonnen door Leiden, vorig jaar was Donar (met thuisvoordeel) de sterkste in de halve finale.

MIJN VERWACHTINGEN

De enorme periode van rust die SPM (17 dagen) en ZZ Leiden (14 dagen) hebben gehad omdat zij geen kwartfinale hebben gespeeld kan invloed hebben op wedstrijd 1. Rust roest, is niet voor niets een gezegde.

Den Bosch Zwolle
Defensie ****  ***
Aanval  *****  ***
Rebound  ****  *****
Balverlies  *****  ***
Vechtlust  *** *****
Bank  ***  ***
Het individu  ****  ****
Coach  ****  ****
Optelsom  32  30
Bottom line SPM Ploeg zit aardig in elkaar, maar het moet er nu wel uitkomen. Johnson anyone? Ploeg houdt niet van fysiek spel, precies wat Zwolle zal gaan doen.
Bottom line Landstede Sterk team, goed seizoen gehad, maar net niet genoeg klasse in huis om voor stunt te zorgen.
Voorspelling Dit wordt intens op het randje, 4-2 SPM Shoeters.
Leiden Groningen
Defensie  **** ****
Aanval  **** ****
Rebound  ***  ****
Balverlies  **** ***
Vechtlust  ****  ****
Bank  *** ****
Het individu  ****  ****
Coach  ****  *****
Optelsom 30 32
Bottom line ZZ Leiden Attractief spel, erg aanvallend gericht. Wilskracht. Geen inside dreiging lange mannen, twijfel over blessuregevallen en ook twijfel over beleving.
Bottom line Donar Door het seizoen heen veel spelers gehaald en afgehaakt door blessures. Ogen klaar voor battle. Skelin weet wat nodig is om kampioen te worden.
Voorspelling Feit is dat teams dit seizoen erg aan elkaar gewaagd zijn, beide schieten veel driepunters. Maar reeks onzekerheden bij Leiden en huidige staat van Donar maakt voor mij 2-4, Donar naar finale.