Kortom win, win, win win. Eredivisie vrouwen vs mannen.

De afgelopen week heb ik het genoegen gehad om aanwezig te zijn bij wedstrijd 5 en 6 van de vrouwenfinale play-offs. Dat was leuk en interessant!

Natuurlijk is er best wat aan te merken op het spel van zowel Loon Lions als Lekdetec, maar wat mij vooral opvalt, zeker in vergelijking met de mannen, is het teamspel.

Natuurlijk ken ik ook de clichés over vrouwenbasketbal, maar één ding kan ik hier vertellen: het niveau is de laatste 10 jaar aanzienlijk gestegen. Toegegeven ik kom niet dagelijks en ook niet maandelijks bij het vrouwenbasketbal, door de jaren heen toch regelmatig genoeg om te constateren dat het stukken beter is geworden.

Eigenlijk kan ik dat niet zeggen van de mannen. Het is spectaculairder, sneller ook en de Amerikanen voegen meestal, maar zeker niet altijd, wat toe, voor het kijkspel dan, maar beter geworden……..mwoi.

Want zoals gezegd de vrouwen spelen teambasketbal. Iedere speelster, en dat zijn dus Nederlandse, krijgt de verantwoordelijkheid om te scoren. Dat is bij de mannen echt niet zo. Amerikanen krijgen voorrang en dan als allerlaatste mogen de Nederlanders ook eens. Simpelweg de ploeg met de meeste en best betaalde Amerikanen wordt kampioen. C’est ca.

Wat mij ook is opgevallen en voor game 7 van de vrouwenfinale is het helemaal te zot voor woorden, is dat de publieke opkomst en binding bij de vrouwen erg groot is. Voor alleen maar Nederlandse speelsters dus. Landsmeer kan voor zaterdagavond 2000, lees tweeduizend!, kaarten verkopen. Koekoek mannenteams.

Dus waarom zouden we in de mannen Eredivisie niet met minder Amerikanen afkunnen? Ik weet het niet. Zal het niveau minder worden……

Kan iemand nog 5 Amerikanen opnemen uit een willekeurig seizoen pak 2010-2011?

Zou het publiek in bijvoorbeeld de halve finales bij de mannen in minder grote getale opkomen in Den Bosch, Groningen, Leiden of Zwolle? Denk het niet.

Worden de duels minder spannend? Denk het niet.

Wordt de binding groter als er meer Nederlanders serieuze speeltijd krijgen? Denk het wel.

Wordt Oranje op den duur sterker? Denk het wel

Worden die 2 Amerikanen die overblijven, want dat zou ik voorstellen, beter? Dat moet wel als je het geld voor vier in twee Amerikanen stopt.

Krijgen de Nederlanders meer verantwoordelijkheidsgevoel? Ja.

Kortom win, win, win, win.

En om nog even terug te komen op de halve finales van de mannen play-offs. Lekdetec stond met 3-0 achter en won er drie op rij. Niets aan de hand dus in Den Bosch en Leiden. Het moet nu wel uit de spelers komen, coaches kunnen hier in deze fase niets meer aan doen.

Het frappante is echter dat de verantwoordelijkheid toch veelal ligt bij de Amerikanen, die hier waarschijnlijk volgend seizoen niet meer spelen. Dus moet het komen van de Nederlanders die echt hart voor hun club hebben, maar ja hun rol hè. Duidelijk is dat de tijd om de jongens van de mannen te scheiden is aangebroken.

Ik wil nog een ding kwijt: Wat is Leon Williams een goede Nederlandse pointguard.

Punt.