ZW-DB-DB-DB-ZW-DB-DB-ZW-ZW-DB-DB-ZW-? 81% ! Game 7

De beslissende laatste in een play-offserie is een wedstrijd op zich, zegt men dan. Dat is waar, want één wedstrijd bepaalt het lot van twee teams ongeacht voorgaande resultaten.

Toch zegt de historie iets anders. Simpelweg is de kans enorm groot dat de thuisploeg gaat winnen.

ZEVENDE

Negen keer was er in de historie van het Nederlandse play-offbasketbal een zevende wedstrijd in een best-of-zevenserie. Acht keer won de thuisspelende ploeg, 88,9%. Gemiddelde uitslag 78,9 – 72,7.

De enige mannenploeg die ooit een zevende uitwedstrijd won was Amsterdam in 2001-2002. De formatie van Ton Boot met onder andere Joe Spinks, Chris Mc Guthrie, Mario Bennes en Milko Lieverst won in de Horstacker van Nijmegen.

Overigens won Lekdetec vorige week bij de vrouwen de zevende wedstrijd bij Loon Lions.

VIJFDE EN DERDE

Er zijn natuurlijk meer beslissende laatste wedstrijden gespeeld. Tenslotte hebben we dit seizoen voor het eerst een best-of-seven in de halve finale. Dat was heel lang een best-of-five.

Daarin werd 21 keer een vijfde wedstrijd gespeeld. Thuiswinst 76,2%. Gemiddelde score 81,3 – 72,7.

In de best-of-three was er 37 keer een derde beslissend duel. Thuiswinst 81,1%. Gemiddelde score 84,8 – 75,3.

Dit alles tezamen maakt dat historisch gezien 81% van de beslissende duels gewonnen wordt door de thuisploeg.

SPM SHOETERS EN LANDSTEDE IN BESLISSENDE DUELS

Den Bosch speelde in best-of-seven twee keer een zevende wedstrijd thuis en won ze beide. Zwolle speelde dit nog nooit.

In de best-of-five speelde Den Bosch zes keer thuis de laatste wedstrijd, de ploeg won er vijf. Zwolle maakte ook dit nog niet mee.

In de best-of-three speelde Den Bosch 13 keer thuis en verloor er één, tegen…..Zwolle! Dat was in het seizoen 2004-2005, overigens was dat in de Schutskamp en niet in de Maaspoort. Zwolle speelde er in totaal vijf en won behalve in Den Bosch ook nog eens in Almere.

Den Bosch speelde dus in totaal 19 beslissende thuisduels met een winstpercentage van 89,5%.

DIT SEIZOEN

SPM Shoeters en Landstede stonden al 12 keer tegenover elkaar in de reguliere competitie, beker en play-offs. Bizar, maar het is niet anders.

De winstcode in termen van Den Bosch en Zwolle is:
ZW-DB-DB-DB-ZW-DB-DB-ZW-ZW-DB-DB-ZW-?

De winstcode in termen van marge is (- is uitwinst):
+1/+23/-3/+15/-22/-1/+15/+21/-4/-13/+19/+10

Even voor de duidelijkheid. Landstede is de enige ploeg die dit seizoen in de Maaspoort heeft gewonnen en dat twee keer!

Landstede heeft geen enkele speler die ooit een zevende wedstrijd heeft gespeeld. Bij SPM bijna iedereen inclusief de coach, maar, en dat is niet onbelangrijk, de Amerikanen niet.