Finale preview. Magic number: 89,2%! SPM Shoeters (15 titels, 26e finale) vs Donar (4 titels, 8e finale).

De mooiste tijd van het jaar is aangebroken. Finaletijd. Best-of-seven. Binnen 12 dagen wordt duidelijk wie de kampioen van Nederland is.

Mooi natuurlijk, maar in feite is het belachelijk dat de twee beste teams van Nederland in zo’n kort tijdsbestek zoveel duels moeten gaan spelen. Dan worden eventuele wedstrijden 6 en 7 ook nog binnen 24 uur van elkaar gespeeld.

Het basketbal zal er voor het publiek niet beter op worden, spannend wordt het vast en zeker, maar het oog wil ook wat. En waarom zo’n haast? Nu is de kans groot dat het best basketballende team het aflegt tegen het team met de beste conditie. Trek er gewoon wat langer voor uit. Dan maar geen kwartfinales of dubbele competitie. Aan het eind van het seizoen wil iedereen toch de beste spelers zien die het beste basketbal spelen.

FAVORIET

Om met de deur in huis te vallen. Donar is voor mij met een kleine marge favoriet voor de titel.

1. Het is de minst wisselvallige van de twee finalisten
2. Heeft de meest ervaren Amerikanen
3. Heeft door hoogste budget ook meeste kwaliteit

Maar.

SPM Shoeters kan natuurlijk wel ballen.

1. Heeft het beste basketbal van alle Nederlandse ploegen laten zien
2. Heeft de meest ervaren Nederlanders
3. Thuisvoordeel

En zeker dat laatste punt maakt mij hevig aan het twijfelen over wie er nu kampioen gaat worden.

GRONINGEN

Donar bereikte als eerste de finale door Leiden uiteindelijk zonder al teveel probleem opzij te zetten. Leiden was de weergaloze Worthy de Jong. Hij speelde erg goed, maar had simpelweg te weinig ondersteuning, vooral niet onder het bord.

Donar stelde mij overigens heel erg teleur door de wanprestatie in game 5 in Leiden. Wedstrijd 6 was ook niet super en werd pas gewonnen nadat Worthy op was.

Donar begon het seizoen onderbezet. Al snel was duidelijk dat er versterkingen zouden komen en die kwamen er. Met Jeter en Sanchez als uithangborden, al moet de kracht van Clark niet onderschat worden.

Sinds begin februari is iedereen aan boord, maar werd de ploeg geconfronteerd met zware blessures. Wright scheurde zijn achillespees en Bekkering had een gebroken middenhandsbeentje. De laatste maanden speelt de titelverdediger wel winnend basketbal (beker ten koste van SPM) en dat is wat telt.

DEN BOSCH

SPM Shoeters had in de halve finale grote, hele grote problemen met Landstede. Op een seconde na was er geen finale. Maar ja het gaat om de laatste bal en dat zegt ook wat.

De manier waarop Den Bosch de finale haalt doet mij terugdenken aan het laatste kampioensjaar in 2012. Toen, als nummer drie, werd in de halve finale Groningen verslagen door wedstrijd vier te winnen met twee geschorste spelers en daarna wedstrijd vijf te winnen in Martiniplaza. Den Bosch werd in die halve finaleserie tot op het bot getest en veegde in de finale Leiden vervolgens met 4-1 van het parket af.

Aan zo’n test is de ploeg nu weer onderworpen door Landstede. Kijk, de ploeg is de afgelopen tijd wisselvallig. Je bent zo sterk als je zwakste schakel. In mijn ogen heeft dat vooral te maken met de mentale instelling van de Amerikanen Denson en vooral Johnson. Rookies die de omschakeling van mooi- naar play-offbasketbal in hun hoofd –nog- niet hebben gemaakt. Goedschiks of kwaadschiks gaat dat nu wel gebeuren.

Vanwege alle variabelen durf ik niet te zeggen welk team kampioen wordt, wel sluit ik een 4-1 voor een beider teams zeker niet uit.

Nou stonden SPM Shoeters en Donar een jaar geleden ook tegenover elkaar en won Donar thuis de zevende wedstrijd. Ook zo’n lange serie is nu zeker weer een optie. 

DIT SEIZOEN 

Vijf onderlinge duels. In de competitie won elk team haar beide thuiswedstrijden. De bekerfinale in Zwolle was prooi voor Donar. 

HET FEIT VAN GAME 1

De allerbelangrijkste statistiek in mijn ogen maakt dinsdagavond cruciaal. 89,2% van de winnaars van game 1 in de finalereeks zijn in de 37 jaar historie van play-offbasketbal in Nederland kampioen geworden. Over belangrijk gesproken!

Ik weet ook wel dat het verleden geen garanties biedt, maar het zegt veel, heel veel in dit geval.

FEITEN FINALES

Gemiddeld ligt het percentage thuiswinst in de totale play-offhistorie op 66,3%. Gemiddelde uitslag: 80,5 – 75,4.

In de finale stijgt dat naar percentage naar 70,5%. Uitslag gemiddeld: 80,0 – 74,6.

In best-of-sevenfinales neemt het percentage thuiswinst nog verder toe: 76,9%. Gemiddelde uitslag: 79,5 – 72,9.

FEITEN DEN BOSCH EN GRONINGEN IN FINALES

Den Bosch begint aan haar 26e finalereeks en werd 15 keer kampioen.

Voor Groningen is het de 8e finalereeks met 4 titels op zak.

Deze teams troffen elkaar vier keer eerder in een finale. Groningen won er drie.

In Den Bosch werden twaalf finaleduels gespeeld, Groningen won er 3. Thuiswinstpercentage 75,0%. Gemiddelde uitslag: 81,6 – 74,4.

In Groningen werden ook 12 finaleduels gespeeld, Den Bosch won er 1. Thuiswinstpercentage 91,7%. Gemiddelde uitslag: 78,3 – 71,2.

MIJN INSCHATTING VAN DE TEAMS

Donar heeft wat extra rust gehad voor deze serie. SPM komt van een emotioneel hoogtepunt. Tsja wat is het belangrijkste voordeel.

SPM Shoeters
Donar
Defensie  ****  ****
Aanval  ****  ****
Rebound  ****  ****
Vrije worpen  ****  ***
Balverlies  ****  ***
Cohesie  ***  ****
1. Guard Curry **** Jeter ****
2. Guard Denson *** Bouwknecht ***
3. Forward  Akerboom *** Clark ***
4. Forward  Wessels **** Sanchez ****
5. Center  Aarts ***  Koenis ***
 Bank *** ****
 Forceerder  ** ***
 Coach  *** ****
 Finale ervaring  ****  ***
 Thuishal ****  ****
 Ranking  56  57
Bottom line SPM Goede ploeg, maar best een groot vraagteken. Kan heel goed zijn, maar ook heel slecht. Zowel in aanval als verdediging. Minder agressief dan Leiden maar wel meer wapens. Voordeel van de thuishal zal uitgebuit moeten worden. Heeft ploeg wapen tegen Jeter? Slagter?
Bottom line Donar Goede ploeg, maar met enkele teleurstellende prestaties in halve finale. Veel wapens, maar kwetsbaar in omschakeling. Spel draait om driepunter of dreiging daarvan, maar met zeven duels in 12 dagen is dit moeilijk vol te houden. Kan Curry geneutraliseerd worden, dan heb je SPM.
Voorspelling De winnaar van het eerste duel dinsdag, wint serie met 4-2.