The point guard issue, part 3. Brandyn Curry vs Lance Jeter

Wie A zegt moet B zeggen. Dus volgt er nu een -voorzichtige- conclusie voor wat betreft het optreden van de pointguards in de halve finales.

Waarom de pointguards? Ten eerste zijn het goede bepalende spelers, ten tweede zijn ze door hun positie het verlangstuk van de coach op het veld.

De efficiencycijfers spreken voor zich. Ondanks de zware tegenstand van Landstede heeft Brandyn Curry zijn seizoensniveau kunnen handhaven.

effsemi

Dat is Lance Jeter niet gelukt. Sterker nog het verval is opvallend. Dat kan met de tegenstander te maken hebben, maar je kunt niet zeggen dat ZZ Leiden nou zo goed verdedigde.

In mijn voorbeschouwing op de finale schreef ik al dat SPM Shoeters erg afhankelijk is van Brandyn Curry. Ik heb even op de cijfers zitten broeden en heb een duidelijk verband in de cijfers gevonden. Bottom line is dat als Curry op of boven zijn gemiddelde cijfers zit, SPM goede zaken doet.

AfhankCurry

De opdracht voor Donar is dus helder. Neutraliseer Curry en het halve werk is gedaan.

Is dat verband er ook voor Jeter? Ja, ook voor hem geldt dat Donar wel vaart als hij zijn gemiddeldes haalt. Maar zijn totale invloed op het geheel is in de halve finales minder geweest.  Het indexcijfer van Curry is 35, van Jeter 27,7.

AfhankJeter

Opvallend is dat Jeter een hele sterke wedstrijd 1 speelde in Leiden, maar dat het niet tot een overwinning leidde.