Nog even game 1 en facts and figures game 2. @Donar_official vs @spmshoeters

OK, het is 1-0 voor SPM Shoeters. Niets meer en niets minder, ondanks de eclatante 93-54 overwinning in game 1.

ANALYSE

Het Jekyll and Hyde gehalte, van beide teams overigens, werd in wedstrijd 1 bevestigd. Daarom zegt dat resultaat helemaal niets voor het duel vandaag.  Voor wedstrijd twee vanavond kunnen we ervan uitgaan dat Donar met een normale attitude op het veld zal staan, alhoewel het nu drie duels op rij niet goed is met de Groningers. Welk SPM komt opdagen is dan de volgende vraag en daar is simpelweg geen antwoord op te geven.

Wat behalve de mentale houding in wedstrijd 1 opviel was dat de coaches Jones en Van der Holst ogenschijnlijk Donar beter gescout hadden dan andersom. In de eerste minuten toen het nog niet gedaan was, zaten er heel wat Bossche handjes in de lijnen van Groningen. Donar-spelers werden daarbij aanvallend gezien in situaties gedwongen waarin ze helemaal niet wilden zitten.

In de aanval moet Jones gehamerd hebben op de extra pass bij SPM om zo de verdedigende code van Donar te ontcijferen en dat is aardig gelukt. Het welhaast ongelofelijke cijfer van 27 assists spreekt boekdelen. Natuurlijk is de Donar-mentaliteit van game 1 hier mede debet aan. Toch hebben Skelin en Mekel meer te doen dan alleen de spelers op scherp krijgen.

FACTS

  • De nederlaag van Groningen was niet de grootste aller tijden van die ploeg in de play-offs. De allereerste play-offwedstrijd ooit van de Groningers in het seizoen 1977/’78 eindigde thuis tegen Leiden op 75-115.
  • Den Bosch heeft in haar rijke geschiedenis maar één play-off finalewedstrijd in Groningen gewonnen, de allereerste in het seizoen 1981/’82 het werd toen 91-92.
  • Daarna volgden 11 nederlagen op rij, verdeeld over 4 series
  • Zes keer eerder begon de finalereeks met een eclatante zege van 20 punten verschil of meer
  • Vier keer werd vervolgens de stand in de serie gelijk getrokken 1-1, twee keer werd het 2-0.
  • In de Nederlandse play-offhistorie is 24 keer game 2 in best-of-seven gespeeld. 66,7% thuiswinst. Gemiddelde uitslag: 79,0 – 73,3.
  • Donar speelde 4 keer game 2 in best-of-seven thuis, won ze alle vier.
  • Den Bosch speelde 7 keer game 2 in best-of-seven uit, won er twee.
  • Eén keer eerder was het Groningen – Den Bosch in game 2 van best-of-seven. Dat was in het seizoen 2005/’06. Uitslag: 74-61.