Wat je nog moet weten van game 2 en voor game 3 tussen @spmshoeters en @donar_official

2-0 voor SPM. Dat is verrassend. Om meerdere redenen, met als belangrijkste dat SPM Shoeters ‘ineens’ 80 minuten constant heeft gepresteerd. Gezien het recente verleden is dat geen garantie, maar toch.

Het lijkt er sterk op de ploeg op het juiste moment piekt. Dat is de verdienste van de spelers, maar zeker ook van de coaches Jones en Van der Holst. Ze moeten al die ‘mannetjes’ maar zien te managen. Dat het ze goed afgaat, is te zien aan Reggie Johnson.

Deze beer begon sterk in Den Bosch, maar raakte volkomen het spoor bijster. Het koste hem na een stevig gesprek zijn basisplek, maar als herboren staat hij op het veld in de serie tegen Donar.

DEFENSE

In wedstrijd 1 viel al op dat SPM vaak precies wist wat Donar in de aanval ging doen. Voor wedstrijd 2 hadden de SPM-coaches een nieuw verdedigend plan. Kortweg de paint dicht timmeren en het schot opdringen aan Donar.

Dat verdedigende plan pakte goed uit. Donar kon de ring amper bereiken en de kracht van Jeter werd ingetoomd.

Skelin en Mekel hadden namens Donar niet stilgezeten. Natuurlijk stond Donar in game 2 wel vol energie op het veld, daarbij werd in de verdediging niet meer geswitched. Daar hadden de SPM coaches op geanticipeerd door De Pagter en Wessels uit te laten stappen en te laten schieten.

ONVERWACHT

Met 11 punten in het eerste kwart zette De Pagter de toon. Donar liep weer achter de feiten aan en tijdens de wedstrijd kreeg Skelin dat niet gerepareerd. Zeker niet toen de herrezen Johnson ging spelen naar zijn kunnen en dat niet alleen in scorende zin, ook in passende zin.

Skelin en Mekel hadden er tijdens wedstrijd 2 geen antwoord op, al zijn ze natuurlijk afhankelijk van hun materiaal. Dan kan het lijken alsof de Donar spelers al een ticket naar huis geboekt hebben, zoals her en der wordt beweerd, maar dat is voor mij onzin. Geen topsporter doet zoiets.

Voor wedstrijd 3 gaat het schaakspel verder. Het is interessant. In de aanval zal Donar iets moeten bedenken om de ring te bereiken. Ik verwacht dat alle Amerikanen en vooral Cunningham meer minuten gaan maken en dat gaat dan helaas ten koste van Bouwknecht. Verdedigend zou een zone een optie kunnen zijn, maar zeker thuis is SPM een scherpschietend driepuntsteam.

RAAR

Wat mij verder bevreemdt en dat was al voor aanvang van deze serie is dat Skelin zijn ploeg in de underdog positie heeft gepoogd te manoeuvreren. Ze zijn notabene de titelverdediger. Het lijkt mij nu dat zijn spelers zijn gaan geloven dat SPM beter is.

Overigens is het ook overdreven dat Jones nog steeds zegt dat het een lange serie gaat worden. Mwoi. Ik snap dat hij niet zegt dat het voorbij is. Maar stap voor stap, wedstrijd voor wedstrijd, lijkt mij een reëler scenario.

Jones coachte verder een sterke wedstrijd 2 met wissels op de juiste momenten. Hij legde de verantwoordelijkheid bij zijn spelers toen Donar aandrong en voordat Akerboom zelf het probleem oploste met zijn cruciale driepunter. Nog belangrijker was dat Jones ook geen time-outs nam (hij had er nog twee) in de laatste 3 minuten toen Skelin geen time-outs meer had. Duidelijk is dat de leercurve niet voorbij is gegaan aan tweedejaars hoofdcoach Sam Jones.

JUICHEN

Opvallend was het trouwens ook hoe ingetogen de SPM-spelers de overwinning vierden in Martiniplaza. Onderhuids moet iedereen geweten hebben dat dit een enorme stap was naar de titel, maar niemand liet het merken.

Het geeft ook aan hoe serieus Den Bosch bezig is op dit moment. Of zoals Kees Akerboom zegt: “We moeten blijven vechten!” Dat zal Donar ook doen, ik verwacht ook nog wel wat van coach van het jaar Ivica Skelin, en daarom wordt wedstrijd 3 vanavond een hele mooie, denk ik.

FACTS

  • Wedstrijd 3 in best-of-sevenserie wordt in 79,2% van de gevallen gewonnen door de thuisploeg, gemiddelde uitslag: 82,9 – 73,7
  • Acht keer eerder in best-of-seven was er een 2-0 tussenstand voor de ploeg die thuis begon, zes keer werd het vervolgens 3-0, twee keer 2-1
  • Den Bosch speelde zes keer een derde wedstrijd in best-of-seven thuis, won er vijf, alleen Amsterdam won, 93-101 in seizoen 1996/’97
  • Er was één treffen met Donar, 86-82 in seizoen 2005/’06
  • Donar speelde drie keer game 3 in best-of-seven uit, verloor ze allemaal
  • De laatste overwinning in een finalereeks van Donar in Den Bosch dateert van 9 duels geleden, 88-96 in het seizoen 2003/’04
  • Op 13 pogingen won Donar in totaal 3 finaleduels in Den Bosch