Het verborgen topduel. Over game 4 en voor game 5 @spmshoeters vs @donar_official

Genoten heb ik van wedstrijd 4 tussen Donar en SPM Shoeters. Het was een echte ouderwetse play-offkraker. Twee teams die vol op hun sterke verdediging leunen, aanvallen die erg mooi waren en aanvallen waarvan soms de wanhoop afspatte.

Hoofdrolspelers die bijrollen kregen en hoofdrollen voor de supporting cast. Wie het slecht spel noemt, moet nooit meer komen kijken. Zo intens verdedigend behoort het spel gespeeld te worden, als je tenminste speelt voor de knikkers.

Love it.

Het verschil was klein. Donar speelde goed, SPM ietsje pietsje minder. Deze thriller werd pas beslist in de laatste seconden. Dat is wat iedereen wil zien.

Dat waren in dit geval 3750 mensen.

Niet meer.

Geen live stream, dus dit duel werd basketbal liefhebbend Nederland onthouden. Jammer. Het standpunt van Donar is bekend. Hun keus.

BINDING

Ik denk dat een stream mensen niet uit de hal houdt, een echte liefhebber uit (de buurt van) Groningen gaat niet voor een schermpje zitten. Sterker nog, ik denk in algemene zin dat beelden, zeker van zo’n kraker, mensen warm maakt om naar het basketbal te komen kijken. Is dat niet goed voor iedereen?

Verwijten maken aan Studio Sport is te makkelijk. Om te beginnen zijn er tig sporten en sporters die aandacht willen en verdienen. Je kunt niet zeggen dat basketbal in Nederland de laatste jaren lekker aan haar PR heeft gewerkt. Op dinsdagavond wordt er op televisie geen wedstrijd uitgezonden, dus wordt er niet met vol materiaal uitgerukt en dus is een live stream via de NOS geen optie.

En wat zou er met de argumenten van Donar zijn gebeurd als de NOS wel met een volledige ploeg was geweest voor een samenvatting en dan wel gestreamd had?

Nee, ik denk of eigenlijk ik vind dat de FEB eens goed na moet denken wat het qua televisie (en natuurlijk ook andere zaken, maar dat even terzijde) met de sport wil en zeker in de play-offs. Er zijn voldoende opties qua uitzenden, maar daar moet dan wel ruim van tevoren over nagedacht worden.

OPTIES

NOS zendt het uit en die kiezen dan altijd voor het weekend. Speel dan ook in het weekend. Finaleserie woe-zo-woe of zoiets.

Doe zaken met regionale omroepen, wellicht in samenwerking met NOS.

Misschien Ziggo op hun evenementenkanaal? Commerciële omroepen, Fox in de middag?

En anders moeten ploegen via de licentie maar verplicht worden om vanaf de halve finale een HD-stream te leveren. De ommekeer moet ergens beginnen.

Geen heilige ideeën en er zijn er vast nog meer. Ik geef maar een voorzet opdat er nagedacht gaat worden. Want zoals het er nu voorstaat zou SPM donderdag kampioen kunnen worden en dan hebben de totale play-offs bij de mannen 4 minuten zendtijd gehad op de landelijke zenders.

GAME 4 VRIJE WORPEN

Bizar was het met de vrije worpen in wedstrijd 4, zeker Thomas Koenis. Over het seizoen met 53% geen al te beste schutter vanaf de vrije worplijn, maar alle acht de pogingen missen, dat is bizar.

Er lijkt überhaupt iets vreemds aan de hand.

SPM en Donar samen hebben twee duels gespeeld in de Maaspoort. Samen hebben ze daar 9 vrije worpen gemist op 64 pogingen.

Ook in Martiniplaza hebben ze samen twee duels gespeeld. Samen hebben ze 43 vrije worpen gemist op 85 pogingen.

Een verklaring heb ik niet, raar is het enorme verschil in missers wel.

WEDSTRIJD 4

Donar speelde goed in wedstrijd 4, vooral verdedigend. Tot nu toe kreeg de ploeg gemiddeld 81,0 punten tegen. De Groningers hielden de belangrijke Bossche spelers van de eerste drie finaleduels in feite van het scorebord. Curry (9ptn), Akerboom (1pt), Johnson (0 ptn).

Inside werd er door Donar uitstekend verdedigd, alleen de kwikzilvere Denson (19 ptn) was onhoudbaar, maar de rest kwam er (gechargeerd) niet aan te pas.

Omdat ook de driepunter goed werd verdedigd (Clark!!) had SPM, dat in de eerste drie duels telkens 9 driepunters had raak geschoten en nu maar vijf, scorende problemen. Overigens werden er door SPM ook enkele goed uitgespeelde open driepunters gemist.

Anderzijds deed SPM het verdedigend niet veel slechter dan voorgaande drie duels, toen Donar gemiddeld 62,3 punten scoorde.

Wel schoot de ploeg dus minder driepunters raak, de verdienste van Donar en ook de fans in Martiniplaza, daardoor kwam er ook minder ruimte onder het bord met de voornoemde insideproblemen als gevolg.

Hier zit hem dan ook de crux voor wedstrijd 5. Dan ga ik er vanuit dat beide teams opnieuw de energie laten zien van wedstrijd 4.

Schiet SPM veel driepunters raak, dan komt er ruimte. Weet Donar dat opnieuw te verdedigen, dan komen er zeker weten winstmogelijkheden voor de Groningers.

FACTS GAME 5

  • Wedstrijd 5 in best-of-seven is 21 keer gespeeld
  • Thuiswinstpercentage is 85,7%, gemiddelde uitslag is: 79,6 – 68,9 
  • Den Bosch speelde er 6 thuis en won ze alle 6
  • Donar speelde er 4 uit en verloor er 3, in het seizoen ‘97/’98 werd er gewonnen in Den Helder (86-93)
  • De laatste overwinning van Donar in Den Bosch dateert van 8 maart 2014 (64-77).
  • Daarna volgen 7 thuisoverwinningen van SPM op rij
  • De laatste play-offoverwinning van Donar in Den Bosch was de derde wedstrijd in de halve finale van het seizoen ‘08/’09 (88-91).
  • Den Bosch heeft daarna 10 play-off thuiswedstrijden tegen Donar op rij gewonnen
  • Van de 30 onderlinge play-offwedstrijden in Den Bosch won de thuisploeg er 26