SPM Shoeters kampioen, beleid is the key!

Voor de 16e keer is Den Bosch kampioen van Nederland. Een verdienste van de hele spelersgroep, coaches, fans en iedereen die er verder bij betrokken is. Gefeliciteerd.

Een extra felicitatie gaat er naar het bestuur en in het bijzonder Jos Frederiks, de verantwoordelijke technische man.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat het basketbal in Den Bosch volledig op z’n gat lag. Vijf jaar geleden haakte Eiffel af als hoofdsponsor. Er kwamen veel lijken uit de kast.

ANDERS

Oud-speler Frederiks nam het roer over en redde de club. Dat leidde al tot een kampioenschap in 2012. Dat was toen best verrassend, met de Oostenrijkse coach Raoul Korner werd als nummer 3 van de competitie Leiden, de nummer 1, verslagen.

Sindsdien heeft Frederiks, en met hem de andere (nieuwe) bestuursleden, rustig doorgewerkt in Den Bosch. Daarom staat er nu een stabiele organisatie, financieel in orde en met een florerende businessclub. Vanuit die stabiliteit gezien is een kampioenschap niet verrassend.

Die stabiliteit zorgt voor een goed presterende jeugdopleiding. De  coach Sam Jones, die dus in zijn 2e jaar als hoofdcoach al kampioen is geworden, is doorgeschoven uit de eigen organisatie. Zijn assistent Sander van der Holst is ook al doorgeschoven. Kortom stabiliteit.

De Nederlandse kern aan spelers, waarbij metname de ervaren Stefan Wessels, Kees Akerboom en ook Arvin Slagter erg belangrijk zijn geweest in het behalen van de titel, liggen al vast voor volgend seizoen, net als Ralf de Pagter en Mike Schilder. Alleen het contract van Marcel Aarts loopt af.

GELD

Het contract met hoofdsponsor SPM, het schoenenbedrijf met een miljoenenomzet, loopt nog één jaar door. Maar niemand moet raar staan te kijken als binnenkort bekend wordt dat het contract met pak ‘m beet drie jaar wordt verlengd. Over stabiliteit gesproken.

Misschien dat er nog wat extra’s op tafel komt om Brandyn Curry te behouden. De Amerikaanse guard van Harvard, werd MVP van de finaleserie. Hij speelde goed, maar evengoed moet hij nog veel leren in ‘ontastbare’ basketbalzaken. Met de ervaren kern in Den Bosch om hem heen, zou dat kunnen. Curry is ook slim genoeg om dat te beseffen. Of het zover komt, hangt echter van veel factoren af.

NIET ALLES HOSANNA

Minpunten zijn er in Den Bosch ook. Vooral het verloop van de Amerikanen, al geldt dat voor alle Nederlandse clubs, dat is in feite een duiventil. Heeft ook alles met geld te maken en keuzes. De jonge pointguards van Den Bosch hebben het de afgelopen jaren meestal goed gedaan. Niet toevallig want spelersagenten zien dat spelers er beter worden. Andere kant van de medaille is dat ze vervolgens ergens anders gaan oogsten.

Qua centers is SPM de afgelopen jaren niet echt gelukkig geweest. Het eerste jaar Tai Wesley was goed, met titel, zijn tweede verblijf was stukje minder. En verder…

Ook mag er uit de jeugdopleiding langzamerhand wel iemand gaan doorbreken en moet Frederiks toch een beetje rekening gaan houden met de leeftijden van zijn kern (Akerboom 31, Wessels 31, Aarts 31).

De binding met het publiek (minus een aantal onverlaten) mag ook verder uitgebouwd worden. Want dat de potentie om veel publiek te trekken er is, bleek in de finalereeks wel.

SPM behaalde vorig jaar een play-off finaleplek en speelde één ronde Europa Cup. Dit jaar werd de titel veroverd en de 2e ronde van de Europa Cup. Beleid is the key.