De Oranje EK-selectie voor Zagreb komt eraan. #OranjeBasketbal

Binnen een paar dagen komt Toon van Helfteren met zijn EK-selectie. Best mooi trouwens om deze woorden te kunnen schrijven. EK, nice.

Dat gevoel heeft Van Helfteren ook en dat zullen zijn Oranje leeuwen ook hebben. 1989 is al even geleden.

1 juli begint de voorbereiding van de Oranje Lions.

WELKE LIONS

Ik denk dat het voor sommige spelers die vorig jaar bij de kwalificatie betrokken waren een grote teleurstelling gaat worden.

Begrijpelijk, evengoed is het begrijpelijk dat Van Helfteren kiest voor een selectie waar hij denkt mee te kunnen presteren en niet voor namen en emotie. Basketbal in Nederland moet tenslotte weer op de kaart gezet worden.

Vorig jaar kwam ik al met een verwachte selectie. Ik denk dat het een lijst wordt van vijf 1/2-guards, twee small-forwards en vijf lange mannen. Met daarbij nog wat stagiaires uit Jong Oranje, maar dat is voor mij wat lastiger te bepalen (Derrik Smits zoon van….). Blessures daargelaten kom ik tot deze groep.

1. Leon Williams
2. Charlon Kloof
3. Worthy de Jong
4. Arvin Slagter
5. Sean Cunningham

6. Mohammed Kherrazi
7. Kees Akerboom

8. Henk Norel
9. Roeland Schaftenaar
10. Robin Smeulders
11. Nicolas de Jong
12. Ross Bekkering

R1. Bryan Alberts
R2. Yannick Franke
R3. Shane Hammink

Een kleine aantekening. Het verhaal van de bolletjes bij de FIBA is nog wel bekend van twee jaar geleden. Er mag maar één genaturaliseerde speler meedoen. Twee jaar geleden kostte dat Oranje de kwalificatie door de gevallen Cunningham en Kherrazi. Zij worden nu door de FIBA gezien als echte Nederlanders (hè hè!), logisch want Cunningham heeft een Nederlandse moeder en daardoor recht op een paspoort en Kherrazi is gewoon een Nederlander.

Op dit moment hebben Nicolas de Jong (Franse moeder, Nederlandse vader), Ross Bekkering (Canadese moeder, Nederlandse vader) en Bryan Alberts (Amerikaanse moeder, Nederlandse vader) ook zo’n bolletje. Maar feitelijk gezien, zijn hun gevallen hetzelfde als van Cunningham. Voor het EK zouden die bolletjes al vervallen kunnen zijn, of bij één van de twee/drie, wat dat betreft is de FIBA moeilijk te peilen.

Met bolletje kunnen ze niet allemaal spelen. Dus de vijfde lange man zou ook een ander kunnen zijn en dan denk ik aan Ralf de Pagter (kan nog naar de 3, vorig aar ook gebeurd).

En misschien weet Toon van Helfteren nog wel een konijn uit zijn hoge hoed te toveren.