The greatest: Rik Smits, vanavond docu op ned 1; 22.10u.

Voor mij is Rik Smits de beste basketballer uit Nederland aller tijden. Hij heeft het gemaakt in de NBA, niet als rolspeler, nee de 2 meter 24 lange Eindhovenaar was een go-to man. Natuurlijk hadden de Pacers Reggie Miller, maar Rik Smits kwam daar snel achteraan.

Rik&I

Dat heb ik met eigen ogen mogen zien. Een aantal keren ben ik in Indianapolis geweest.

De laatste keer was de NBA-finale in 2000.

RikLA

De Pacers verloren de finale van de LA Lakers met Kobe en Shaquille, 4-2.

Om aan te geven hoe belangrijk Smits was, zegt deze foto van een openbare training met persmoment tussen de wedstrijddagen van de finals veel, heel veel.

RikIndi

Nog even één ding. Rik Smits heeft inderdaad ooit één keer in 1983 meegetraind met het toenmalige Nashua Den Bosch van Ton Boot. Boot testte hem af. Rik heeft mij ooit verteld dat hij dat zelf helemaal niet raar vond, omdat hij op die leeftijd veel te weinig kon. Aangezien Boot helemaal gefocused was op winnen, is het geen onlogische beslissing geweest.

Daarna is Rik naar Amerika vertrokken om op college te gaan spelen bij Marist. De rest is geschiedenis en vanavond om 22.10u te zien bij de NOS, Andere Tijden Sport.

Rik&I2

Laten we hopen dat er veel mensen kijken (meestal  een miljoen), het geeft extra kracht aan de frisse wind die er waait door het Oranje-getinte Nederlandse basketballandschap.