Maar goed dat Donar niet weet wat de rest van Nederland wel weet.

Denk ik aan Donar, denk ik aan pak ‘m beet 15 gemiste kampioenschappen. Laten we wel wezen vier is veel te weinig voor deze club. Zo’n hal, zo’n aanhang en sinds 1982 maar vier titels is voor mij onbegrijpelijk.

Wel te verklaren trouwens. Er is geen beleid. Ja voor een jaar of twee en dan houdt het op. Niet veel anders dan hoe het bij de andere Nederlandse clubs was en is.

Ok, SPM Shoeters heeft het goed voor elkaar, Zorg en Zekerhei Leiden op zich ook wel en Landstede, op hun niveau, a la. Maar dat is in alle drie de gevallen pas van de laatste jaren.

SNAP HET NIET

Al zolang ik basketbal volg denk ik echt oprecht hoe krijgen ze het in Groningen met zulke omstandigheden voor elkaar om niet jaar op jaar kampioen te worden?

Kijk, Skelin had het aardig voor elkaar en dat heeft achtereenvolgens de beker, de titel, de supercup en nog eens de beker opgeleverd. Evenwel had hij bij de eerste drie prijzen de beschikking over MVP’s Slagter, Dourisseau en topper Cashmere Wright en dat maakt het een stuk makkelijker.

Die zijn er niet meer. Skelin kiest nu voor zijn familie, begrijpelijk en zijn goed recht. Ik denk alleen niet dat hij dat had gedaan als alles in orde was geweest in Groningen. Geen coach laat prijzen lopen.

CENTJES

Dat er financieel minder te besteden is, was afgelopen seizoen al duidelijk en ik begrijp dat het nog minder wordt. Geen Europees basketbal. Kortom nogal wiedes dat Skelin voor zijn familie kiest.

Hij weet ook dat er maar één ploeg kampioen kan worden en voorlopig heeft Den Bosch het beter voor elkaar. Er is geld en de kern van de spelersgroep blijft bij elkaar. Jos Frederiks zet al jaren de lijnen uit en blijft dat doen. Coach Sam Jones komt uit de buik van de club en zal ook nog wel even blijven. Kortom beleid.

In Den Bosch is het ook vele jaren hap snap geweest, maar het is anders geworden. Daar zou Donar van moeten leren. Ik snap dat het publiek mee wil doen om het kampioenschap. Dat de lokale journalisten dat ook willen, maar het lijkt ook dat zij telkens weer onrust rond de ploeg blijven veroorzaken.

WAT TE DOEN

Mijn ongevraagde gratis advies aan Donar is daarom: beleid. Leg een plan neer. Zet daar in wat de stappen zijn. Ga verder met een ‘jonge’ Nederlandse kern. Bouwknecht, Veenstra, Koenis, wie weet Franke en nog wat spelers. Zet er twee/drie goede Amerikanen bij en Donar doet zeker mee om de bovenste plaatsen. Alleen spreek op korte termijn niet van kampioen worden.

Alle begrip als Toon van Helfteren de coach wordt, dat is gewoon de beste. Ook alle begrip voor de keuze van Hein Gerd Triemstra als eindverantwoordelijk. Net als Jones een kind van de club die wat in zijn mars heeft en in mijn ogen het beste past bij een Gronings meerjarenplan.

Het bestuur moet zich achter dat plan scharen, sponsoren ook. Uitleggen aan iedereen met alle ijkmomenten erbij. Simpel, duidelijk en helder.

Natuurlijk kan er ook een buitenlandse coach gehaald worden voor pogingen tot succes op korte termijn. De atmosfeer in Martiniplaza trekt zeker, maar wordt de club daar op termijn beter van?

1 reactie

Reacties zijn gesloten.