Op weg naar het EK, @Oranjebasketbal …Crap…wat gebeurt er…Maywood

Naysayers zijn er meer dan genoeg in Nederland. Ben je d’r zo één? Hou dan maar op met lezen, want wat volgt is anders.

Volgende week op 1 juli begint een select gezelschap Nederlandse basketballers aan een reis. Die wie weet waar en hoe eindigt.

Het Oranjegezelschap van een jaar geleden heeft tegen alle verwachtingen, stormen en in feite tegen alles in kwalificatie afgedwongen. Ja afgedwongen want kadootjes waren er niet.

Daarmee werd het basketbal in Nederland gered. Want hoe je het ook wendt of keert, het vlaggenschip van het Nederlandse basketbal maakte water en niet zo’n beetje ook.

EEN JAAR GELEDEN

Ik schreef toen op deze blog een verhaal waar het cynisme vanaf droop over het einde van basketbal in Nederland. Had ik van iedere lezer 1 euro gehad, dan had ik de reis naar Zagreb uit eigen zak betaald. Gelukkig doet de NOS dat nu voor me en tik ik rustig verder.

In Groningen, na de verrassende eerste winst in het Bulgaarse Samokov en anderhalf uur voor het treffen met de Israëliërs, kwam Toon van Helfteren naar buiten bij Martiniplaza. Hij had een vraag aan mij. Of dat verhaal toen, juist op dat moment nodig was? De spelers hadden het ook gelezen en de aanvoerder kwam voor het duel tegen de Bulgaren aan hem vragen of het echt zo erg was.

Wat kon de bondscoach een jaar geleden in een hotelletje in Bulgarije anders zeggen? Speel je hart eruit en zie wat er gebeurt.

En wat er is gebeurd weten we allemaal. Niet alleen is het EK bereikt, er staat ook nog eens een gezonde organisatie rond Oranje met financiële armslag. Voor het eerst sinds……

Enfin. Ik schreef wat ik denk en dat doe ik nu weer.

UNDERDOG

Kijk, het is niet verstandig dat coaches en spelers het hardop gaan zeggen. Dus doe ik het voor ze.

50% kans dat Oranje één wedstrijd wint in Zagreb, de eerste tegen Georgië.

30% kans dat Oranje twee wedstrijden wint in Zagreb, ook de tweede tegen Macedonië.

5% kans dat Oranje drie wedstrijden wint in Zagreb, ook de derde tegen Slovenië.

2% kans dat we Maywood’s hit uit de begin jaren ’80 van de vorige eeuw (hé! toen Nederland nog 4e was op het EK) gaan neuriën met z’n allen.

Ja ja. Kom maar op….ik heb al gezegd: naysayers lees het nou niet.

Wil je weten hoe ik tot deze bizarre gedachte kom, lees even verder.

BEN NIET GEK

Ik ben natuurlijk ook realistisch. Nederland stelt op dit moment niet veel voor. Alleen IJsland wordt van de 24 deelnemers even laag aangeslagen. Lekker. Houden zo.

Het is ook helemaal niet raar als Oranje net als in 1989 alle groepswedstrijd verliest. We hebben geen uitgesproken toppers (lekker, houden zo! Ook geen pseudo-vedettes) en al helemaal geen ervaring op dit niveau. Kortom een zeer realistisch scenario.

Maar ik eet mijn schoen op als de staf en de spelers zich hierbij neerleggen. Gebeurt ook niet, weet ik zeker.

Er moet nog wel wat gebeuren voordat de andere (droom)scenario’s waarheid worden en de weg daar naartoe ga ik uitleggen. Rustig maar.

STAPJE TERUG IN TIJD

Eerst even terug naar twee jaar geleden. Je weet wel dat verhaal van die tussenkwalificatiegroep waarin Oranje eerste werd ten koste van Estland. Totdat die fijne mensen ontdekten dat er bij de Nederlandse bond een fout was gemaakt met de paspoorten.

Heel kort. Er waren door de FIBA sterretjes gezet bij de paspoorten van Cunningham en Kherrazi. Heel kort. Ze werd beide gezien als genaturaliseerde spelers en daar mag er maar één van spelen. Even vergeten door te geven, ahum NBB. Om een heel lang verhaal kort te maken. Op dit moment zijn hun sterretjes weg, beide spelers worden gezien als authentieke Nederlanders.

Estland won uiteindelijk het kwalificatietoernooi en Nederland mocht het opnieuw proberen. Geen geld, geen spelers. Alle oefenwedstrijden verloren. De rest is geschiedenis.

AUW

Moraal van voorgaand stukje verhaal. Van tegenslag word je sterker.

Kortom ik wens iedereen die de komende weken in naam van Oranje traint, training geeft, begeleid, de tandarts, de koffiejuffrouw, iedereen wens ik het beste toe. MAAR NIET HEUS!!

Het moet tegenzitten.

Het moet buiten 50 graden worden en dan lekker in de ‘schuur’ van Leiden gaan trainen.

Oefenwedstrijden moeten in eerste instantie dramatisch verlopen.

Spelers mogen ruzie krijgen, tot op zekere hoogte dan. Neuzen tegen elkaar. Love it.

In acht weken moet een groep worden klaargestoomd die underdog is, dan is alles geoorloofd. Een kampioensteam doet daar overigens negen maanden over.

Hel op aarde. Zo moet de voorbereiding beginnen, pak ‘m beet zes weken.

KEUZES

De aanwezigheid van Jason Dourisseau is daarom ook lekker. Niets, echt helemaal niets ten nadele van deze speler, de keurigste Amerikaan van Nederland, die ook keurig Nederlands spreekt. Evenwel, hij speelt op een plek die was voorbestemd aan Kherrazi en Akerboom. Slik. Iemand hier al bij stilgestaan?

Edoch er is nog een extra facet. Dourisseau moet z’n paspoort wel op tijd krijgen en de sterretjes van de FIBA zijn er dan ook nog. Nicolas de Jong, gevonden in Frankrijk, heeft een sterretje. Dourisseau krijgt er ook één. Ofwel daar ontstaat ook nog een nadenkgevalletje.

Na pak ‘m beet vijf, zes weken wordt het anders. Het begint te klikken. Oefenwedstrijden (en het is een respectabel programma) gaan anders verlopen. Bij vlagen speelt Oranje mee. Belangrijker, of eigenlijk het enige dat telt, de verdediging begint zich te sluiten.

Aan het eind van de voorbereiding ontstaat er een vibe. In Griekenland wordt er op het vermaarde Acropolis-toernooi wel niet gewonnen van de Grieken, de Litouwers en de Turken, maar een positief gevoel overheerst.

KROATIË

En dan staan we in Zagreb. Zaterdagmiddag 5 september, 15u. Een arena voor 17.000 fans.

Nederland – Georgië.

De Georgiërs hebben meerdere keren laten optekenen (serieus) dat ze absoluut kansen zien om de volgende ronde van het EK te halen. Over Nederland wordt niet gesproken, alsof we er niet zijn.

Zagreb Arena. 2000 man. Tikkie erg leeg,

Nederland heeft niets te verliezen. Tegenstander is goed geanalyseerd door de staf. Tactisch sterk. Oranje is door de voorbereiding gelouterd. Verdedigt de planken uit de vloer. Die Georgiërs krijgen er geen bal in. Onderling gaat het bij de tegenstander niet goed. Ze komen niet boven de 60 punten uit. Verrassende eerste winst Oranje. De buitenwereld houdt het nog op: het zijn maar die Georgiërs.

Zondagmiddag 15u. Macedonië.

De tegenstander speelde op zaterdag om 18u tegen aartsrivaal Griekenland. Een duel met het mes tussen de tanden, bloed op het parket. Geen basketbalwedstrijd, maar een onafhankelijkheidsslag. Jammerlijk net verloren. Nederland de volgende, dat komt wel goed.

En weer verdedigt Nederland de planken uit het parket. Kloof, Norel, en de verrassende Williams gooien de ballen erin met veel steun van uit de breedte. 2-0 Oranje. Was met Pero Antic aan boord (sterspeler heeft in verband zijn NBA-free agency bedankt) nooit gebeurd. Uch, vedettes hè.

Het geroezemoes begint. Oranje wie of wat is dat???

Dinsdagmiddag 15u. Slovenië.

De Slovenen speelden op dag 1 een heroïsche wedstrijd tegen thuisland Kroatië, maar verloren nipt door de scheidsrechters… Shit happens.

Op dag 2 werd Georgië opgerold. Nederland. Leuk. Hebben hun best gedaan, maar geen probleem.

Totdat ze er tegenover staan. De favoriete Slovenen worden gek van die verdediging. Ze roepen om Goran Dragic (aanbod Miami Heat, 80 miljoen in 5 jaar). Toedeledokie. Aanvallend neemt bij Oranje het vertrouwen zienderogen toe. Een thriller.

Kees Akerboom, toch meegenomen omdat hij de enige echte driepuntsspecialist van Nederland is, knalt in de laatste play na een time-out in de slotseconde een driepunter binnen. 3-0 Oranje.

BINGO !

Tegen Kroatië en Griekenland volgen opvallend spannende wedstrijden die toch verloren worden.

Evenwel wordt Nederland derde in de groep. De laatste 16 zijn bereikt. Door geen vierde te worden is er 48 uur na de laatste groepswedstrijd geen treffen met Litouwen. Nee, 72 uur later is er in Lille een onverwachte tegenstander; België de zeer verrassende nummer twee van groep D.

Staan we dan op zondagmiddag in Lille: de derby der Lage Landen. De oefenwedstrijd tegen de Belgen op 4 augustus in Antwerpen was nog een slachtpartij (voorbereiding hel…). De Belgen denken er te makkelijk over, sorry Eddy je krijgt een biertje van me in Leiden. Voor Oranje een wedstrijd voor de geschiedenisboeken.

LAATSTE 8

Oeps. Ene meneer Pau Gasol staat ineens op het parket. Dat is teveel van het goede.

Hé!

Verloren en nog niet uitgespeeld? Hoezo???

De nummers 1 en 2 van het EK gaan rechtstreeks naar de Olympische Spelen volgend jaar in Rio. De nummers 3, 4, 5 en 6 gaan naar een Olympisch kwalificatietoernooi in Rio net voor aanvang van de Spelen.

En dus komt er voor Oranje nog een extra wedstrijd in Lille tussen de ploegen 5, 6, 7 en 8. Hopelijk wordt dat Estland.

Hé mag het eens een keertje meezitten. Dank u.