Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Wie wordt laatste afvaller bij @oranjebasketbal voor EK?

Ergens vind ik het best verrassend dat Sean Cunningham is afgevallen voor het EK. Hij is tenslotte een ervaren guard, Toon van Helfteren kent hem al lang en weet wat hij aan hem heeft.

Aan de andere kant maakt hij in de voorbereiding geen indruk en misschien heeft zijn aanwezigheid wel invloed op het spel van Williams en Kloof. Die laatste liet na het duel tegen België al weten dat de spanning van wie er nog moet afvallen voelbaar is in de selectie.

Van Helfteren zei toen ook al tegen mij dat hij dit fenomeen had onderschat, in zijn tijd was dat anders.

Misschien wel gelukkig heeft Toon gekozen voor de jeugd. Williams (23) en Kloof (25) zijn, zoals het er nu uitziet, de toekomst van Oranje qua pointguards. Ik denk ook dat deze jonge mannen zekerheid nodig hebben en die hebben ze nu. Kunnen ze gewoon hun ding gaan doen, want echt overtuigend is het nog niet.

AMERIKANEN

Na Jason Dourisseau door prive-omstandigheden is nu dus Sean Cunningham afgevallen. Twee mannen met een Amerikaanse achtergrond. OK Cunningham heeft een Nederlands paspoort omdat zijn moeder Nederlands is, in ieder geval kan er geen concurrerend land op het EK gaan zeuren dat Oranje Amerikanen opstelt, iets wat andersom volop gebeurt.

EN NU

Interessant wordt nu wie de laatste afvaller van Oranje wordt. Al denk ik dat het best zo zou kunnen zijn dat er 13 spelers naar Zagreb gaan en pas op het allerlaatste moment een beslissing wordt genomen. Van de bondscoach begreep ik dat de definitieve lijst ook pas 24 uur van tevoren af hoeft te zijn.

Yannick Franke, Thomas Koenis en Ralf de Pagter. Van deze drie moet er één afvallen. Of zou Nicolas de Jong de halve Fransman de klos worden, want ook hij overtuigt nog niet echt?

Toch verwacht ik een van de eerst genoemde drie. Dat wordt moeilijk. Jeugd heeft de toekomst en dus zou je kunnen stellen dat Franke erbij moet blijven.

Thomas Koenis is een center die vier man (Norel, Schaftenaar, Nico de Jong en Smeulders) voor zich heeft, maar veel energie brengt.

Energie brengt ook Ralf de Pagter dat liet hij op IJsland twee keer duidelijk zien. Hij kan op meerdere posities spelen en doet simpelweg zijn werk.

Moeilijk moeilijk moeilijk. Ik denk dat ik Franke erbij zou houden en De Pagter. Gelukkig is de keus niet aan mij, maar aan de bondscoach.