Athene, daar is @Oranjebasketbal eerder geweest. Way back. Met video.

28 jaar geleden, zo lang geleden is het dat Nederland het Europees Kampioenschap speelde in Athene. 1987 was ook het EK dat Oranje voor het laatst een EK-wedstrijd won. Overigens waren er toen twee mannen bij die er weer bij zijn nu Nederland de komende dagen in Athene oefent tegen Griekenland, Litouwen en Turkije.

oranjeopEK87

In 1987 werd Nederland 10e op het EK met 12 deelnemers. In de groepsfase werd gewonnen van Israel (61-60), de laatste winstpartij in een kruisfinale was tegen Roemenië (87-88). Daarna werd nog verloren van Frankrijk (80-94).

Omdat het zo enorm lang geleden is dat Oranje een EK-wedstrijd won (in 1989 gingen alle vijf duels verloren op EK met 8 deelnemers), benut ik de mogelijkheid om terug te kijken met de selectie van toen, tegelijk is het ook een les voor de mannen van nu. Hieronder: Naam, positie, leeftijd ten tijde van het EK, wat ze tegenwoordig doen. Aangevuld met recente anecdotes van de mannen van toen.

Cees van Rootselaar (guard, 21); werkt bij Medicort ‘specialisten in fysiotherapie’ als business development manager sport. “Dat jaar debuteerde ik bij het Nederlands Team en gelijk naar het EK. Veel herinneringen, maar de gewonnen wedstrijd tegen Israël na 12 minuten in de tweede helft niet te hebben gescoord was bijzonder.

Marco de Waard (guard, 25); werkt als financieel adviseur bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid in Dordrecht. “Wat mij nog goed bijstaat is de vroege ochtendwedstrijd tegen Israël. Was om 10.00 uur in de ochtend. Onze teamdokter, Frank Nusse, had het zalige idee om vroeg op te staan en een lekkere ochtendwandeling te gaan maken. Het was 05.00 uur in de ochtend. Je begrijpt dat niemand daar zin in had.

John Emanuels (pointguard, 24); werkt bij de Sociale verzekeringsbank in Haarlem. “Mijn herinnering aan de EK van 1987 in Athene was het spelen met Rik Smits en de finale tussen Griekenland en Rusland. Griekenland met een weergaloze Nikos Galis.

pireus1987

Jelle Esveldt (forward, 27); senior accountant bij BRB International, chemisch bedrijf dat onder andere siliconen maakt. “De resultaten van het Nederlands team waren niet geweldig tijdens het EK 1987, zeker niet in vergelijking tot de twee eerdere EK’s waar ik als speler bij ben geweest. Tijdens de EK’s van 1983 en 1985 wonnen we de cruciale wedstrijden die nodig waren voor een hoge klassering, dat gebeurde helaas in 1987 niet. Wat wel geweldig was tijdens het EK 1987 waren de optredens van Rik Smits en het thuisland Griekenland.

Okke te Velde (guard, 20); werkt bij de afdeling Human Resources Development van de Bijenkorf.  “De finale was een geweldige belevenis. De Grieken werden helemaal gek na de winst op Rusland en het eerste EK goud. Wij zaten in de zelfde bus als de Russen terug naar het hotel en kregen menig voorwerp tegen de bus geknald.

TeVelde

Rik Smits (center, 20); sleutelt in Indianapolis aan motoren na een ‘aardige’ NBA-carrière. “Ik heb veel goede herinneringen aan die tijd met het Nederlands team. De camaraderie met mijn teammates en coaches was heel mooi, wat me nog het meeste bijstaat was wat een gekkenhuis die arena en stad was toen Griekenland het kampioenschap had gewonnen.

Chris van Dinten (forward, 24); Was deze zomer bondscoach van Nederland onder 18, nu op zoek naar een nieuwe uitdaging.  “Als die Grieken moesten spelen was het in de hal altijd rustig tot een half uur voor de wedstrijd. Dan kwam er een oude man binnen, flinke grijze baard, een halve Zeus, maar dan zonder vork! Hij ging dan op de reling van de tribune staan, blies wat deunen op een trompet en de zaal werd helemaal gek. Een pandemonium! Ik zie hem nog voor me.

Van Dinten

Peter van Noord (center, 24); teammanager Nederland en part-time sportmedewerker van de gemeente Amsterdam. “We waren uitgespeeld op dat toernooi, maar gingen niet gelijk naar huis. Niemand deed meer iets, alleen Rik die stond nog elke dag uren op een pleintje te trainen.

Hollands dubbeltje

Toon van Helfteren (forward, 36); Bondscoach en docent lichamelijke opvoeding op een school in Dordrecht. “Ik baal nog steeds dat Rik die laatste bal tegen de Duitsers niet maakte. Het was een assist zoals ik die dat toernooi al veel aan hem had gegeven, maar nu miste hij. Als die erin was gegaan…

Nederland verloor met 75-76 van Duitsland en werd daardoor veroordeeld tot het spelen om plek acht tot en met twaalf, in plaats van de topposities.

Henk Pieterse (center, 27); Eigenaar van Sportservicebureau dat al bijna tien jaar onder andere ‘een anti-pest tour draait‘. “Op een rustdag had ik het een keer helemaal gehad. Samen met Peter (van Noord) huurden we ongemerkt een bootje om op het water te gaan varen. Is niemand opgevallen, uch uch.

Jos Kuipers (forward, 25); Consultant topsport bij het Olympisch Netwerk Brabant. “Het was natuurlijk zo dat wij altijd opkeken tegen de grote spelers van de andere teams. Zij keken niet om naar ons omdat ze er vanuit gingen dat ze wel gemakkelijk van ons konden winnen. Dat was anders toen we Rik Smits in de ploeg hadden. Je zag ineens dat gerenommeerd tegenstanders zoals de Italianen, de Grieken en de Joegoslaven met ontzag naar ons gingen kijken. Dat was wel een beetje vreemd omdat wij dat natuurlijk niet gewend waren.”

hellas87

Ronald Schilp (forward, 27); leraar op basisschool De Ranonkel in Purmerend.

lessenathene

Ruud Harrewijn (bondscoach, 38); spelersagent. “We hebben veel geoefend tegen toplanden, bijvoorbeeld Griekenland, dat waren aardige wedstrijden en dan zie je op het EK dat die ploegen presteren op het moment dat het moet. We waren niet gewend op dat niveau te acteren. Dan zie je pas hoe klein we eigenlijk zijn als Nederland. Ik hoopte altijd op een hoge klassering, maar we waren er ver van verwijderd.

Met dank aan Jan van der Nat de evaluatie van het EK in Full Court Press, een basketbalmagazine dat Nederland toen nog rijk was.

1987FCP5 1987FCP6