De leeuw heeft honger! @Oranjebasketbal telt af naar Zagreb

Mij wordt regelmatig gevraagd wat ik denk, vind en verwacht van het Nederlands team dat zaterdag begint aan het Europees Kampioenschap. Om in één klap duidelijk te maken wat de verhoudingen zijn, deze illustratie.

EKladder1
DE WELP WORDT EEN LEEUW

De Oranjeleeuw verkeert in de vorm van zijn leven, hij nadert volwassenheid. Zoveel werd duidelijk op het toernooi in Athene. Net als ik baalt iedere speler en Nederlandse basketballiefhebber dat er op de slotdag van het driedaagse toernooi niet gewonnen is van Turkije.

Dat zou niet alleen verdiend zijn geweest (hé, heb ik dat de afgelopen weken niet al vaker moeten concluderen?), het zou ook de bekroning zijn geweest op twee maanden zware voorbereiding van de Oranjeselectie.

Ik heb ook al meerdere keren gezegd dat er sprake is van een duidelijk opgaande lijn. Het achterliggende plan van Toon van Helfteren en Sam Jones is duidelijk: zaaien en investeren. Oogsten en rendement halen, dat moet volgende week gebeuren.

VERLOREN NOU EN?

Wat dat betreft is het ook niet erg dat de allerlaatste oefenwedstrijd tegen een topland niet gewonnen is. De staande ovatie van alle Grieken die inmiddels in de zaal waren, moet worden gekoesterd. Je kunt het hebben over vertrouwen, ik denk dat door deze nederlaag nog maar eens onderstreept wordt dat er nog harder gewerkt moet worden op het EK.

Ja nog harder!

Vorige week schreef ik dat we geen overwinning mochten verwachten tegen Griekenland, Litouwen en Turkije. Ik beschreef een soort van statistische onderlijn. De goede lezer had daar uit kunnen concluderen dat als Nederland daar aan zou voldoen, een goede partij een automatisch gevolg zou zijn.

Kijk de cijfers van de afgelopen dagen maar na. Duidelijk een piek in de voorbereiding. Dat de drie tegenstanders op het toernooi dan zoveel klasse in huis hebben om details genadeloos af te straffen en toch te scoren tegen de echt sterke Nederlandse verdediging is ook hun verdienste. Hun spelers spelen niet voor niets Euroleague (EC 1 voor de duidelijkheid).

LEEUWENHART

Oranje heeft die spelers niet, maar heeft wel iets anders. Spirit en de wil, de absolute wil om er iets van te maken. Alle drie de duels keek Oranje tegen een achterstand aan (attentie Oranje doe dat volgende week nou eens niet, want het is een terugkerend probleem!), maar van opgeven geen sprake. Vechten, verdedigen en knokken voor de punten.

In Athene is gebleken dat Nederland ook nog kan scoren met achtereenvolgens 80, 72 en 94 punten. Is weer eens wat anders in deze voorbereiding. Niet gek want de voorbereiding stond in het teken van verdedigen. Recent is de aanval in de picture gekomen.

Het proces dat Oranje heeft ondergaan, moet vanaf zaterdag in Zagreb zijn bekroning krijgen, maar dan moeten alle puzzelstukjes echt precies in elkaar vallen. Nederland zal geen Europees Kampioen worden, maar één of twee wedstrijden winnen en daarmee de sport weer op de kaart zetten, wie weet.

KRUIP IN DE HUID VAN

Stel nou even dat je bondscoach van Georgië bent. In al hun uitingen spreken ze van het halen van de kwartfinale van het EK en de mogelijkheden tot plaatsing voor de Olympische Spelen. Dat mogen ze van mij denken, graag.

Wat zouden die Georgiërs denken van Nederland? Afgaande op de oefenresultaten denken zij: makkie (zo zijn veel spelers die op papier favoriet zijn). Ach die Turken, die hebben het laten lopen.

Wij weten wel beter.

ONDERSCHAT NIETS EN NIEMAND!

Charlon, Leon, Arvin, Worthy, Mohamed, Kees, Roeland, Nicolas, Henk, Robin, Yannick en Ralf: Doe er nog minimaal 10% bovenop!

Dan schat ik de kansen tegen Georgië in op 40-60, ja voor de Georgiërs.

Maar de leeuw heeft honger en is klaar met de pubertijd !!!!!

Voor Omroep Brabant sprak ik met Kees Akerboom over de voorbereiding van Oranje en blik ik vooruit op het EK, ik belde hem toen Nederland de Acropolis beklom, zoals te zien is op de foto van Mohamed Kherrazi.

Acropolis