@oranjebasketbal op Eurobasket 2015, ook tegenover ‘Amerikanen’

Ach. We weten hoe het werkt in sommige landen. Een paspoort krijg je kado wanneer nodig. Jason Dourisseau, hoewel niet erbij, op zijn beurt moet vijf jaar in Nederland wonen, heeft gewoon een inburgeringsexamen moeten doen met mondeling examen als toetje. Lijkt me niet de gang van zaken in pak ‘m beet Georgië.

En dus zijn er straks redelijk wat genaturaliseerde Amerikanen te bewonderen op het EK.

Evenwel kan het ook zonder zoals de Nederlandse selectie toont.

Overigens liet de Servische topper Teodosic eerder al weten dat hij zou bedanken als de bondscoach een genaturaliseerde Amerikaan zou oproepen. Dan doelt hij denk ik op zo’n kado-Amerikaan en niet eentje die met een Servische is getrouwd en daar woont, leeft en werkt.

WAT TREFT ORANJE OP EK

Georgië neemt mee Jacob Pullen, de guard speelde afgelopen seizoen nog voor Brindisi, de Italianen die tegenstander waren van SPM Shoeters in de EuroChallenge.

Macedonië kan beschikken over Vernard Richard Hendriks, een power forward van Euroleague niveau.

Slovenië doet het zonder Amerikanen.

Kroatië had Oliver Lafayette, had want de guard raakte afgelopen weekend in de oefenwedstrijd tegen Duitsland geblesseerd aan zijn knie en kan daardoor het EK vergeten. Niet getreurd dacht de bondscoach. Hij heeft snel Dontaye Draper van Real Madrid opgeroepen.

Griekenland heeft twee in Amerika geboren spelers in de selectie, maar Nick Calates en Kostas Koufos hebben dan wel weer Grieks bloed.

VERDER

Israël heeft Dor Fisher, Polen heeft AJ Slaughter, Finland Jamar Wilson, Turkije heeft Ali Muhammed voorheen bekend als Robert Dixon en België heeft Matt Lojeski.