In Zagreb, de tegenstanders @oranjebasketbal op het EK

Tijd om vooruit te gaan kijken naar het EK. Tijd ook om de borst nat te maken.

Wat ik denk van Oranje? Nederland staat onderaan de ladder, maar is hongerig. De ploeg kan veel en heeft en kan een aantal dingen niet (een ervaren guard die de wedstrijd op moeilijke momenten kan openbreken, een echt dominante center en weinig dreiging van de driepunter).

Die minpunten worden door het TEAM aardig gecamoufleerd. Oranje is na een proces van twee maanden een geheel geworden waarvan verwacht mag worden dat ze hard werken en verdedigen, een ploeg die door tegenstanders niet onderschat moet worden.

STERK

Nederland kan goed verdedigen en als het lukt om het tempo te bepalen dan ontstaat er zonder twijfel een situatie waarbij in de slotfase van EK-wedstrijden de mogelijkheid ontstaat om wedstrijden te winnen. Gebeurt dat, dan moet de ploeg niet, zoals te vaak in de voorbereiding, vergeten zichzelf te belonen.

Daarvoor is nodig een combinatie van ervaring, kwaliteit, maar ook van ‘wil’ en ontbreekt zeker niet.

Verder kijken dan wedstrijd één tegen Georgië is in mijn ogen zinloos. Waarom? Nederland moet in het toernooi groeien. Dat kan alleen als de eerste wedstrijd wordt gewonnen. Zoals eerder gezegd schat ik de verhouding tussen Oranje en Georgië op 40-60, maar de leeuw heeft honger!

Over de resterende groepswedstrijden kan ik globaal wel zeggen dat de moeilijkheidsgraad per duel toeneemt.

PROFIELEN

Met dank aan de collega’s van de Spaanse Eredivisiesite van de ACB voor de teamprofielen, die google translate voor mij vertaald heeft. Klik op de foto’s om hun analyses goed te kunnen lezen.

NEDERLAND

Nederland

5 september GEORGIE, 15.00u.

Vijf keer tegen gespeeld. Drie keer gewonnen. Laatste treffen was 11  september 2012 in Tiblisi, 97-89.

Georgie

6 september MACEDONIE, 15.00u.

Een keer tegen gespeeld en verloren op 27 mei 1995 in Kavardaci 83-80.

Macedonie

8 september SLOVENIE, 15.00u.

Ook een keer tegen geoefend en verloren op 2 juni 1992 in Groningen, 76-82.

Slovenie

9 september KROATIE, 21.00u.

Vier keer gespeeld, vier keer verloren. Laatste keer was op 27 februari 1999 in Rijeka, 107-73.

Kroatie

10 september GRIEKENLAND, 21.00u.

Twintig keer tegen gespeeld, vijf gewonnen. Laatste keer was vorige week in Athene een nederlaag, 92-80. Daarvoor was het op 2 juni 1999 in Anarousion, 65-39.

Griekenland