5 kenners over @OranjeBasketbal. 5 vragen, 5 antwoorden. #eurobasket2015

Vijf basketballiefhebbers, vijf vragen, vijf antwoorden.

Stel jij bent de bondscoach. Is er iets dat je anders zou doen?

Joris Zandbergen, basketbalverslaggever Leidsch Dagblad

Thomas Koenis meegenomen. Nicoals de Jong is aanvallend misschien sterker, Koenis verdedigt beter en lijkt mij een betere teamspeler. Bovendien was hij er vorig jaar bij, en Oranje heeft zo veel mogelijk jongens nodig die ‘het’ gevoel kunnen oproepen.

Peter van Paassen, ex-international 64 caps

Ik heb geen zicht op de dagelijkse gang van zaken rondom het team en de overwegingen waarmee Toon keuzes en beslissingen maakt.

Aart Dekker, basketbalkenner

Ik zou wellicht aan het begin wat andere keuzes hebben gemaakt – bijvoorbeeld meer dan 15 man selecteren voor de eerste training, misschien 1-2 man meer van vorige zomer daarbij – Maar coachen houdt ook in keuzes maken, en als ik op dit moment terug kijk naar de keuzes die zijn gemaakt, dan denk ik: Alles heeft tot op dit moment goed uitgepakt, dus ze hebben het gewoon hartstikke goed gedaan!

Johan Roijakkers, hoofdcoach BG Göttingen in Duitse Bundesliga

Toon en zijn staff hebben het uitmuntend gedaan in de laatste jaren. Zij verdienen alle credit voor het sportieve succes. Ze moeten gewoon doorgaan met de ingeslagen weg. Anders is om dit moment niet nodig.

Leon Kersten, basketbalverslaggever NOS Langs de Lijn

Ik had graag wat meer oefenwedstrijden gezien tegen Europese middenmoters. In Leiden speelden geen EK-teams, daar had bijvoorbeeld Letland, Finland of België mogen staan.

Heeft Nederland voldoende verdedigende kracht, om het gemis aan aanval te compenseren?

Joris Zandbergen, basketbalverslaggever Leidsch Dagblad

Ja, mits ze ook met dezelfde intensiteit spelen als in de kwalificatiewedstrijden. Ik denk niet dat ze meer moeten gaan aanvallen; ze moeten nóg harder verdedigen want daarin kan Nederland zich onderscheiden. De aanval hoeft overigens helemaal niet zo’n probleemkindje te zijn als de rolverdeling duidelijk is.

Peter van Paassen, ex-international met 64 caps

Afgaande op de uitslagen van de oefenwedstrijden tegen Griekenland, Litouwen en Turkije is het antwoord nee. Wat opviel bij deze wedstrijden was dat het aanvallend beter leek te lopen, maar dat de tegenstander ook makkelijker scoorde dan landen als Portugal en Groot Brittannië. Op het EK zal het verdedigend én aanvallend moeten kloppen om de volgende ronde te halen.

Aart Dekker, basketbalkenner

Aanval en verdediging zijn communicerende vaten; de start van een goede aanval – zeker transitie – is een goede verdediging. De verdediging is zeker goed genoeg in een gecontroleerde wedstrijd. De rebounding – zeker defensief – ook. De transitie kan bij dit team erg goed zijn, maar houdt tevens het risico van verlies van controle van het tempo van de wedstrijd in. Ook hier weer gaat het – tenminste deels – om keuzes die je maakt; een trage, gecontroleerde wedstrijd geeft de verdediging meer kans om de tegenstander te stoppen. Dat zou zeker tegen Georgië en Macedonië de winstkans kunnen vergroten.

Johan Roijakkers, hoofdcoach BG Göttingen in Duitse Bundesliga

Tegen de top van Europa zul je naast een sterke verdediging ook over genoeg firepower moeten beschikken, zeker in money-time. We waren een aantal keer close in de preparation games, hopelijk kunnen we deze weg voortzetten.

Leon Kersten, basketbalverslaggever NOS Langs de Lijn

Ja. Kijk iedereen weet dat Oranje geen Europees Kampioen wordt. De meetlat moet worden gelegd langs Georgië en Macedonië. Op dat niveau kan, als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, de verdediging zwaarder wegen dan de aanval.

Nederland kan presteren als het team optimaal functioneert, toch zal er altijd een uitblinker zijn. Wie zie jij als degene die de kar gaat trekken?

Joris Zandbergen

Kherrazi in de defensie; Schaftenaar speelt al twee jaar goed; Norel moet, mits in vorm, iets extra’s kunnen brengen. Voor een goed draaiend Nederland echter, is Arvin Slagter (vooral zoals hij in 2014 speelde) heel belangrijk. De echte spelmaker van de ploeg.

Peter van Paassen

Dit zal elke wedstrijd iemand anders zijn. Tot dusverre lijken de startende inside spelers redelijk constant te spelen tot dusverre waar het niveau van de guards wat schommelt. Ik beschouw Henk als de beste speler van het Nederlands team, maar het team beschikt ook over een aantal guards die hebben laten zien bepalend te kunnen zijn in wedstrijden op hoog niveau.

Aart Dekker

Ik ben er niet zeker van. Als het moeilijk gaat, zag ik Arvin Slagter op staan en creëren – vooral voor anderen – hij is dan de onmisbare smeerolie die het team zeker nodig heeft. Ik zag Kees Akerboom Jr. – meer en meer – ‘zijn’ schoten maken. Ik zag Charlon Kloof en Worthy de Jong rennen en vliegen – en zowat onstopbaar zijn. Ik verwacht dat Henk Norel nog een stapje zal maken en grote wedstrijden spelen – defensief en in de rebound, en misschien ook wel met 15-20 punten per wedstrijd. De kracht van dit team is TEAM en vechten. Daarnaast: een van de meest intrigerende zaken die ik zag – in de zes wedstrijden die ik bijwoonde – dat er op compleet verschillende manieren kan worden gespeeld, zelfs in een en dezelfde wedstrijd. Laten de tegenstanders daar maar hun tanden op stuk bijten! Ik neem aan dat de tegenstanders Oranje ook goed hebben gescout; laten we ze niet nog wijzer maken dan ze al zijn…

Johan Roijakkers, hoofdcoach BG Göttingen in Duitse Bundesliga

Schaftenaar, Norel en Kloof zullen de kar moeten gaan trekken voor Nederland. Zij beschikken over de internationale ervaring die je nodig hebt op een toernooi. Voor spelers als Worthy de Jong, Slagter en Williams gaat het interessant zijn of zij op dit niveau mee kunnen spelen.

Leon Kersten

Bovenal moet Nederland het hebben van het team, dat kan niet genoeg benadrukt worden. Roeland Schaftenaar en vooral zijn driepunter kan heel waardevol zijn voor Oranje. Al moet ik ook steeds denken aan Worthy de Jong in de small-ball opstelling die Nederland geheid gaat hanteren.

Wat is voor jou het meest gekke scenario waar Nederland op het EK in verzeild kan raken?

Joris Zandbergen

Zoals in 1983… Maar elk scenario waarin Oranje de poulefase overleeft is een beetje gek en wat mij betreft reden voor een rondvaart door de (Leidse) grachten.

Peter van Paassen

Één of andere ‘tie’ met twee andere teams waardoor er allerlei rekensommetjes gemaakt moeten worden over doelsaldo etc.

Aart Dekker

Dat Oranje Basketbal – net als ik geloof 36 jaar geleden – op het randje van kwalificatie voor doorgaan ‘on the Road to Rio’ – komt. Daarmee bedoel ik in dit geval: naar het Pre-Olympisch Toernooi zou mogen. Zoals veel mensen weten: ik ben een (TeamTen) Dreamer – Dromen is GOED! Maar laten we niet teveel – en vooral niet te vroeg ‘Dromen’; een wedstrijd tegelijk; Georgië dus!

Johan Roijakkers

Als Nederland de tweede ronde kan bereiken, dan hebben we het meer dan uitmuntend gedaan.

Leon Kersten

Hou je vast. Nederland wint de eerste twee wedstrijden en verliest tegen Slovenië en is kansloos tegen Kroatië. Tussendoor verliest Griekenland van Kroatië en wint van Slovenië. Op de laatste speeldag is Griekenland al zeker van de tweede plaats en speelt dan tegen Oranje…

Na 26 jaar is Oranje weer op een EK. Is dit een incident of niet?

Joris Zandbergen

Dat hoeft het niet te zijn. Nederland laat al twee jaar zien dat het tegen dat niveau aan zit. Dit team is gemiddeld nog jong genoeg om ongeveer in deze samenstelling een paar jaar door te gaan. ‘Iedereen’ moet natuurlijk elke zomer wel beschikbaar zijn indien nodig. En zolang men zich maar blijft realiseren dat de aanpak-Van Helfteren de weg is om mee te doen met de betere landen, zelfs als hij er zelf niet meer bij is over een tijd (mag van mij nog even duren). Voorlopig gaan we geen shoot-out winnen van de A-landen. Ook moeten de huidige opzet en organisatie in stand blijven. Als het hele Orange Lions-verhaal geen toekomst heeft, zal het wel een incident zijn.

Peter van Paassen

De kwalificatie voor het EK heeft een generatie op zich laten wachten, was niet het gevolg van beleid of planning en was bovendien totaal onverwacht. Je kunt dus gerust spreken over een incident. Wat ik zo goed vind aan de aanpak die de stichting NMT gekozen heeft is dat deze zich niet blind staart op alleen maar dit EK, maar juist richt op de langere termijn. Het momentum van de kwalificatie wordt gebruikt om groei van basketbal in de breedte en een betere structuur in de top te bewerkstelligen. Hierdoor zal het volgende EK geen toevalstreffer meer zijn.

Aart Dekker

Nee, zeker geen incident, want:
-het gevolg van sinds 2004 weer beginnen met het inschrijven van Nationale Jeugdploegen; de meeste spelers in dit team hebben daarvan geprofiteerd. Goed werk van Hans Gootjes, Jan Willem Jansen, en de verenigingen die het hebben gefinancierd!
-het gevolg van het in handen komen van het Nationale Team bij mensen die er verstand van hebben, en er de drive voor hebben. Goed werk betrokken FEB-clubs en – vooral – NMT!
-het gevolg van het goede werk van de bondscoaches hiervoor; Gadi Kedar, Burhan Alibegovic, Sam Jones, Jan Willem Jansen en Peter van Noord; er is ook in die jaren wel degelijk progressie geboekt, en een aantal spelers van nu hebben toen hun individuele en groepsfundament gelegd.
-er komen nog heel veel spelers aan! En meer en meer Nederlanders doen ‘de goede ervaring op’ doordat ze in clubs spelen waar ze hoofdrollen spelen.

Johan Roijakkers

Als het EK de komende jaren met hetzelfde aantal deelnemers wordt gehouden, moeten we er toch consistent bij kunnen zijn. Wel zal er de komende jaren geïnvesteerd moeten worden in de nationale jeugd ploegen en in het competitie basketbal. Nederland heeft daar nog een grote achterstand ten op zichte van de topcompetities in Europa.

Leon Kersten

Er is nu voldoende kwaliteit en fundament. Het probleem is dat de groep waar Toon van Helfteren, die gewoon de rest van zijn carrière bondscoach moet blijven, uit kan putten niet groot is. Deze selectie kan nog even mee, maar zal niet iedere zomer vol aan de bak kunnen blijven gaan. Er zijn dus dringend meer goede spelers nodig. Er zit wel wat aan te komen, maar meer Nederlanders in de Eredivisie kan geen kwaad.