Klop, klop. Hallo Europa @oranjebasketbal staat aan de deur

Om met de deur in huis te vallen: Nederland gaat echt niets kado krijgen vanavond van Griekenland.

Nee echt niet.

Maar.

Ja er is een maar.

Wat ik denk, verwacht en hoop is dat Nederland zo gaat spelen als gisteren tegen de Kroaten. Dat was gewoon goed, echt het beste sinds 1983, ik ga mee met Maarten van Gent en Rinus de Jong. Dat je dan niet wint, dat kan, zeker als je in Kroatië speelt en de omstandigheden niet mee hebt. Het ging om details. Jammer, maar het is zoals het is.

Nederland in haar beste doen gaat er vanaf 21u een wedstrijd van maken tegen de Grieken. En zij op hun beurt zitten met de omstandigheden.

Even wat uitleg.

Griekenland is al eerste in de groep.

Griekenland moet daarom zaterdag, waarschijnlijk middag, al in Lille in de knock-outfase spelen.

Dan denk ik echt niet dat zij donderdagavond tussen pak ‘m beek negen en elf hun uiterste best gaan doen.

Toch is ook hier weer een maar.

Kroatië heeft drie NBA’ers en de rest speelt Euroleague.

Griekenland heeft drie NBA’ers, 2 ex-NBA’ers, met Spannoulis de beste speler in Europa, en de rest heeft de Euroleague al wel eens gewonnen.

Ofwel spelen de Grieken niet voluit dan blijft er nog heel veel klasse over.

En dan komt er weer een maar.

Op het moment dat Nederland voluit speelt en in de slotfase hopelijk op, een kleine, voorsprong staat, dan gaan de Grieken, naar mijn stellige overtuiging en die van mijn Griekse buurmannen op de perstribune, niet hun uiterste best doen om alsnog de overwinning uit het vuur te slepen.

Voor hun geldt dat er zaterdag gewonnen moet worden, anders is het toernooi voorbij. Een nederlaag van de Grieken op donderdagavond heeft geen gevolgen.

Bottom line. Nederland, en ik maak even gebruik van Ramses Shaffey, maar dan ietsie anders: vecht zing huil bid lach werk bewonder.

EN WIN! EN BELOON JEZELF!!!!

En Macedonië mag niet winnen van Slovenië, dat duel begint om 15u.