Vijf redenen voor Supercupwinst: SPM en Donar

Het gaat bijna weer beginnen en Donar is voor mij de favoriet om zondag in de Maaspoort de eerste prijs van dit seizoen te pakken, de Supercup.

De reden is eigenlijk heel simpel. Niet dat de selectie van bekerwinnaar Donar zonder meer beter is dan die van kampioen SPM Shoeters (seizoenspreview volgt volgende week). Nee in dit geval is het veel basaler.

Groningen is op 1 september begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Den Bosch bijna twee en een halve week later omdat vier spelers en de coach op het EK actief waren. Dat verschil in voorbereiding is in zo’n korte periode enorm.

Niet gezegd dat SPM kansloos is. Het blijft tenslotte een wedstrijd.

Hoewel het vergelijken van resultaten in de voorbereiding (het zijn niet voor niets oefenwedstrijden) meestal vrijwel zinloos is omdat de achtergronden altijd anders zijn (getraind wel of niet, twee keer getraind wel of niet, meerdere duels in korte tijd, etc) ga ik nu toch een kleine vergelijking doen. Dat doe ik omdat het een makkelijke is, met min of meer gelijke omstandigheden en met misschien wel een voorspellende gave voor een spannende Supercup.

26 september: SPM Shoeters – Braunschweig 84-82 (Den Bosch zonder Kravic, Slagter en Williams).

27 september: Donar – Braunschweig 72-74.

5 redenen waarom … wint:

SPM Shoeters
Donar
Kampioen Meeste voorbereidingstijd gehad
Thuisvoordeel Geen enkele druk
Groningse enclave wil per se winnen (Bouwknecht, Lietmeijer, Otten) Erik Braal wil zijn eerste prijs
Enorme potentie aan driepuntschutters (iedereen minus 2 centers) Verdediging lijkt al aardig op orde
Met 11 Nederlanders een selectie die ongeacht korte voorbereiding goed met elkaar kan communiceren Met Dourisseau voorop een -Amerikaans- contigent dat eigenhandig duel kan beslissen