Acht teams, acht weetjes over DBL en een nieuwtje

In feite verandert en komend seizoen weinig in de eredivisie. De kans is groot dat de kampioen dezelfde wordt, de kans is erg groot dat de finale hetzelfde wordt, de grootste outsider is hetzelfde, de kans dat een ander team dan de grote drie kampioen wordt is nul en de kans dat de nummer acht hetzelfde wordt, is ook al erg groot.

1. BABYSTAPJES
Goed nieuws! Iedere liefhebber staat het gezever over live-streams van de laatste play-offs nog bij. Dat is voltooid verleden tijd. Want de eredivisieteams hebben in FEB-verband afgesproken dat alle teams streams gaan verzorgen. Een teken van eensgezindheid wat voorzitter Marcel Verburg een beetje trots maakt. Daarbij hoop ik dan dat de clubs zelf mooie (korte) samenvattingen online gaan zetten, dan komen we ergens.
Overigens lijkt het erop dat binnenkort een naamsponsor aan de Eredivisie kan worden gekoppeld en dat er samenwerking op handen is met het NMT, de club achter Oranje. En voor het eerst in jaren hebben coaches en scheidsrechters weer samen om tafel gezeten. Nuttige stapjes allemaal.

2. FAVORIET
SPM Shoeters (40% kans op titel) is voor mij de grootste favoriet voor het kampioenschap. Titelverdediger Den Bosch doet het met elf Nederlanders en een Canadese Serviër, een unieke situatie. Met de mix van jeugd, ervaring en de vele internationals wordt het erg interessant om te zien hoe de Nederlanders omgaan met hun rol als beslisser in het veld. Eigenlijk is er voor mij maar één vraag bij dit team. Hoe houdt het zich onder serieuze druk? Het waren altijd de Amerikanen die dan de problemen oplosten. SPM, dat veel driepuntschutters in huis heeft, moet het nu hebben van het team en niets anders. De ploeg is tien en misschien wel twaalf man diep en als Sam Jones er het geheel van maakt dat hij voor ogen heeft, heeft de concurrentie een probleem. Evenwel zover is het nog niet.

3. OUTSIDERS
De grootste concurrent, in mijn ogen, voor Den Bosch is Donar (32%). Dit gezelschap met negen nieuwelingen (vier Amerikanen) en een nieuwe coach heeft wel tijd nodig en die is altijd beperkt in Groningen. Toch moet men goed onthouden dat het kampioenschap pas in mei 2016 te winnen is. Erik Braal pakte nog nooit een prijs en laat nu geen kans onbenut om te verkondigen dat hij alle prijzen wil. Het verleden heeft geleerd dat teams van Braal altijd pieken als de play-offs er aankomen. De teruggekeerde Mr Donar Jason Dourisseau is een baas en hoewel hij in Groningen hoort, leert het verleden dat sporters die terugkeren op het oude nest veelal niet aan de verwachtingen voldoen.

De andere outsider voor de titel is Zorg en Zekerheid Leiden (28%). Niemand moet de ploeg van Eddy Casteels onderschatten. Met Koenis en DeRonn Scott zijn er dit seizoen eindelijk een echte center en een echte pointguard. Rogier Jansen kan dan in zijn beste vorm groeien. Worthy de Jong is een fenomeen in Nederland, wonderbaarlijk nog te aanschouwen, en met wat rust in de play-offs nog fit. Overigens ga ik er vanuit dat er later nog een Amerikaan bijkomt. Deze uitgebalanceerde ploeg gaat in de eerste weken, net als Donar, wat steekjes laten vallen, maar ook Casteels weet wanneer de  belangrijkste prijs te winnen is. Het treffen tussen de outsiders kan ook zomaar de halve finale van de play-offs zijn en thuisvoordeel is dan belangrijk.

4. EUROPA CUP
SPM Shoeters, het contract met de hoofdsponsor loopt overigens af, Donar en Zorg en Zekerheid Leiden spelen dit seizoen alle drie in de FIBA Europe Cup. Alle drie in een poule van vier. Het gaat hierbij om het leerproces, het omgaan met druk en met situaties die in Nederland niet voorkomen tot in de play-offs. Over wedstrijden winnen durf ik het welhaast niet te hebben. Dat wordt in ieder geval moeilijke zaak. Belangrijk hierbij kan nog zijn wat de consequenties zijn van Europese uitwedstrijden en de daarop volgende competitiewedstrijden.

5. REUZENDODERS
Landstede is Leon Williams en Valentijn Lietmeijer kwijtgeraakt aan Den Bosch en Joe Burton (zou hij nog weleens nachtmerries hebben van die ene gemiste rebound in Den Bosch) is naar de Franse 2e divisie. Hinz en Gibbs zijn wel terug. Dit is de gedoodverfde nummer vier. Leuk agressief spel, mooie organisatie. Gaat af en toe verrassen. Verrassingen verwacht ik ook van Apollo Amsterdam. Ik zie wat in debuterend hoofdcoach Patrick Faydherbe en zijn assistent Peter van Paassen. Deze twee mannen weten exact hoe het spel gespeeld moet worden en weten ook hoe de grenzen opgezocht moeten worden. Hun ploeg gaat leuke dingen doen, maar voor de vierde plek komt Apollo tekort.

6. NEDERLANDERS / AMERIKANEN
Apollo heeft alleen maar Nederlanders in de selectie, Rotterdam heeft alleen maar Nederlanders en ook Weert heeft alleen maar Nederlanders. SPM heeft er elf en ZZ Leiden tien. Geld of beter het gebrek hieraan is een bij een aantal teams een factor, maar toch. Ik blijf erbij dat twee Amerikanen meer dan voldoende is. In ieder geval zal de bondscoach een tevreden man zijn.

Inherent aan veel Nederlanders in de DBL is weinig Amerikanen en andere nationaliteiten. Zestien maar, 16!  Op dit moment is dus 83,4% van de spelers in het bezit van een Nederlands paspoort. Zo zet de positieve tendens van de afgelopen jaren zich voort, vorig jaar 80%, een jaar daarvoor 75%.

7. KLEINTJES
Eerlijk gezegd ben ik bang dat BSW Weert weer laatste gaat worden of Pascal Meurs, de nieuwe coach, moet kunnen toveren. Ik denk wel dat de Limburgers meer dan vier keer gaan winnen (aantal afgelopen seizoen) zodat potentiele geldbronnen in Limburg wakker worden. Rotterdam heeft lengte, maar geen Franke meer. In Friesland hebben ze Amerikanen en dus de beste kansen op een play-offplek.

8. EURO’S
Helaas maken de eredivisieclubs niet openbaar wat hun begrotingen zijn, op Donar na (hulde! 1,2 mln). Bij elkaar hebben de acht eredivisieclubs samen naar mijn kennis en berekening circa 5 miljoen euro begroot (cash en barter). Waarbij de top drie een groot gedeelte voor haar rekening neemt. Dat betekent per ploeg grofweg zes ton. Dit even om te vergelijken met België (2,2 mln per ploeg) en Frankrijk (4,5 mln per ploeg).

 

1 reactie

Reacties zijn gesloten.