€C€C€C Nieuw seizoen, nieuwe naam, drie oude bekenden @Donar_Official @SPMshoeters @ZZLEIDENBASKETB

€urop€ Cup, het wordt anders, financieel en sportief.

Een thuiswedstrijd spelen betekent dat de club van de FIBA so wie so 3000 euro ontvangt.

De tweede ronde bereiken (nummers 1 en 2 van de groep) is een bonus van 10.000 euro, welhaast een fortuin voor de Nederlandse ploegen.

De kwartfinale levert 25.000 euro op.

De final-four (droom maar lekker door) is helemaal kassa: 1e plek 250.000 euro, 2e 150.000 euro, 3e 70.000 euro, 4e 50.000 euro. En onder de laatste 16 worden ook nog reclame-inkomsten verdeeld die worden verdiend bij de final-four.

NIEUWE NAAM

FIBA Europe Cup is de nieuwe naam het van het Europa Cup-toernooi dat georganiseerd wordt door de FIBA en waar Donar, SPM Shoeters en Zorg en Zekerheid Leiden aan meedoen,

De internationale bond wil onder andere met de nieuwe naam het heft weer in handen krijgen voor wat betreft het Europese clubbasketbal. De Europa Cup 1 en 2 respectievelijk Euroleague en Eurocup worden al 15 jaar georganiseerd door een commerciële organisatie Uleb, die haar oorsprong vindt in Spanje.

FIBA en Uleb ruziën al heel lang met elkaar om de Europese heerschappij van het clubbasketbal en dat gevecht is nog niet voorbij. Zo is de FIBA van plan om weer interlands te gaan spelen gedurende het seizoen. Ik hoef niet uit te leggen hoe de Euroleagueteams daar over denken.

Evenwel hebben een aantal topclubs in Europa, metname Franse (Villeurbanne, van eigenaar Tony Parker, ja die van de Spurs ja) deze zomer gekozen voor deelname aan de Europe Cup in plaats van een Uleb-avontuur en de financiele veranderingen hebben daar zeker aan bijgedragen. Daarmee is het gemiddelde niveau van de clubs absoluut omhoog gegaan.

WORDT MOEILIJK

Dat het niveau omhoog is gegaan, gaan Donar, SPM Shoeters en Zorg en Zekerheid ondervinden. Vorig seizoen zag ik reële kansen voor Den Bosch, dat toen als enige deelnam, om door te gaan naar de tweede ronde. Nu bestaat de mogelijkheid en dat geldt voor alle drie.

Het wordt gewoon heel erg moeilijk voor de Nederlandse grote drie om de tweede ronde te bereiken. Dat is mijn inschatting gezien de huidige situatie van de Nederlandse clubs en de tegenstanders.

Daarbij geef ik Zorg en Zekerheid Leiden nog de beste kansen. Die ploeg begint mij steeds meer te bevallen. Op papier en in mijn gedachten dan want in de praktijk zijn er amper wedstrijden gespeeld. Voor SPM en Donar zeker geldt dat er nog een lange weg te gaan is. Bovendien heeft Donar het niet getroffen in de loting.

Overigens is ervaring opdoen tegen on-Nederlands sterke teams de voornaamste reden voor de Nederlandse club om deel te nemen. Stukje preparatie voor de play-offs.

DONAR

Donar begint woensdag (21 oktober) al aan het Europese seizoen tegen het Hongaarse Körmend, dat in de competitie nog ongeslagen is. De Groningers trappen het Europe Cup-seizoen een week eerder af dan alle andere teams omdat Martiniplaza in een later stadium niet beschikbaar is.

Thuis tegen de Hongaren is het gelijk do-or-die vooral omdat de Villeurbanne twee maten te groot is en Mons een maat.

SPM SHOETERS

Landskampioen SPM Shoeters zit nog niet lekker in haar vel. Het Franse Chalon is de gedoodverfde groepswinnaar. Op papier zit er niet veel verschil tussen SPM, het Sloveense Zlatorog en de Oostenrijkers van Güssing. Ook hier geldt dat de eerste thuiswedstrijd van Den Bosch volgende week tegen de Slovenen (27 oktober) weleens heel bepalend kan zijn en daarom zal de vorm snel moeten komen.

ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN

Zorg en Zekerheid heeft voor mijn gevoel op dit moment de ‘schwung’ al aardig te pakken. Daarbij komt nog dat ik op dit niveau veel verwacht van Worthy de Jong. De groep biedt ook zeker perspectieven. Frankfurt is op papier nummer één, maar de afgelopen seizoenen heb ik gezien dat Duitse sub-toppers incidenteel best te verslaan zijn. De Slovenen van Novomesto zijn beter dan die uit de groep van Den Bosch, maar geen Ljubljana. Porto is niet veel minder dan Leiden of de Slovenen, maar zeker ook niet beter. Kortom kansen voor Leiden. Al is er wel een gek speelschema met eerst drie uitwedstrijden en dan drie thuis.

€€€€€€€€€€

Omdat ik weet dat de lezers het leuk vinden, heb ik een rondgang gedaan langs Europese collega’s om een inschatting te kunnen maken van de budgetten en daarmee de financiële verhoudingen in de Nederlandse groepen. Dit zegt iets, maar gelukkig zeker niet alles.

GROEP A

 1. Villeurbanne 7 mln
 2. Mons 2,5 mln
 3. Donar 1,2 mln
 4. Körmend 1 mln

GROEP D

 1. Chalon 4,4 mln
 2. SPM 1,1 mln
 3. Güssing 1 mln
 4. Zlatorog 0,8 mln

GROEP G

 1. Frankfurt 4 mln
 2. Novomesto 1,4 mln
 3. ZZ Leiden 0,9 mln
 4. Porto 0,9 mln