We need a miracle! @SPMshoeters @ZZLEIDENBASKETB @Donar_Official

Het ziet er niet goed uit qua ‘overwinteren’ voor de drie Nederlandse teams in de FIBA Europe Cup. Alleen SPM Shoeters heeft het nog in eigen hand. Toch geldt voor Den Bosch hetzelfde als voor Donar en Zorg en Zekerheid Leiden dat er een mirakel nodig is om de volgende ronde te bereiken en daarmee 10.000 euro te verdienen.

Al vraag ik me langzamerhand af of deze ploegen iets te zoeken hebben in Europa (samen twee overwinningen en elf nederlagen). SPM misschien een beetje (zij spelen tenminste competitieve duels), maar de resultaten en zeker ook het –verdedigende- spel van Groningen en Leiden vallen mij bitter tegen.

Kijk, het was al helder dat Nederlandse teams de Europe Cup niet zouden gaan winnen. Leren, dat was het motto. Het antwoord hierop heeft nog wat tijd nodig, maar toch.

Voor alle drie de teams heb ik één woord: identiteitscrisis.

Alle drie, hoewel op een andere manier samengesteld, zijn het ploegen met redelijk wat nieuwelingen en duidelijk teams die zeker voor dit niveau niet goed genoeg op elkaar zijn ingespeeld. In Nederland kom je daar soms nog mee weg, in Europa niet.

WAT KAN

Feitelijk gezien kunnen alle drie de ploegen nog door naar de volgende ronde, ook omdat vier van de veertien beste nummer drie uit de groepen verder gaan. Daarvoor zijn, denk ik, wel drie overwinningen nodig.

De enige Nederlandse ploeg die nog tot drie winstpartijen kan komen, is SPM Shoeters. De opdracht is simpel: dinsdagavond thuis winnen van Chalon en volgende week uit winnen van Güssing. Ja. Makkie. Alleen steekt de kampioen niet echt in een topvorm, uch uch.

STAP VOOR STAP

Chalon, bij Unibet na Villeurbanne genoteerd als nummer twee voor de Europe Cup-winst, is al zeker van de volgende ronde en eigenlijk ook van de groepswinst. SPM speelde in Frankrijk een wedstrijd die gewonnen had kunnen worden. Had en dat biedt geen enkele garantie. Wel heeft het verleden bewezen dat het in de Maaspoort kan spoken en dat zal de ploeg nodig hebben tegen de sterke Fransen.

SPM heeft vooral aanvallende problemen. De aanval is erg statisch zonder Amerikanen. De tegenstander focust zich op Kravic en dan…dan zullen de Bossche schutters het moeten doen opdat de driepunters vallen, de verdediging uit moet stappen en er daardoor ruimte komt om de ring aan te vallen. Valt het schot niet, tsja dan wordt het erg lastig.

EER

Woensdagavond speelt Zorg en Zekerheid tegen FC Porto. In feite voor de eer, na vier nederlagen waarvan drie kansloos. Gezien het doelsaldo lijkt het uitgesloten dat Leiden met eventueel twee overwinningen door kan gaan naar de volgende ronde. Evenwel wil je ook niet met zes nederlagen het Europese seizoen afsluiten.

REKENWONDER

Donar komt deze week niet in actie omdat het duel met Körmend naar voren was gehaald. In de zware groep van de Groningers kan theoretisch nog wel wat gebeuren. Om te beginnen moet Villeurbanne dan dinsdagavond winnen bij Mons. Gebeurt dat dan hebben de Fransen vijf overwinningen, de Belgen en de Hongaren twee en Donar één.

Volgende week ontvangt Donar de Belgen en moet Villeurbanne naar Hongarije. Een scenario kan zijn dat Villeurbanne alle duels wint en Donar, Körmend en Mons allemaal eindigen op twee overwinningen en vier nederlagen. Dan wordt de onderlinge stand opgemaakt en vervallen dus de resultaten tegen de Fransen. Dat wordt rekenwerk en daar begin ik aan als Mons niet wint van Villeurbanne.

Voor wat betreft de vier beste nummers drie. Het doelsaldo is hierbij erg belangrijk. Hoogstwaarschijnlijk gaan er meerdere teams uit de 14 poules gelijk eindigen met drie of misschien wel twee overwinningen. Dat gaat het om de coëfficiënt (voor de goede opletters, rekenen zoals Oranje zich plaatste voor het EK). Coëfficiënt is scores voor gedeeld door scores tegen.