What’s going on @spmshoeters, nader beschouwd

Coach Sam Jones was overduidelijk niet blij met mijn vraag over het fatale 2e kwart van zijn ploeg dinsdagavond in het Europe Cup-duel tegen Chalon.

15-29, duidelijke cijfers.

Mijn vraag aan Jones was of hij een verklaring had voor het gebrek aan inzet en vechtlust van zijn ploeg. Hij zag dat volkomen anders, ontkende het probleem.

Natuurlijk is het niet onlogisch dat Chalon, met hun vijf Amerikanen en begroting van 4,5 miljoen euro, sterker is dan de kampioen van Nederland. Alleen de manier waarop het verschil gemaakt werd in dat tweede kwart was pijnlijk, dat zag iedereen in de Maaspoort inclusief de bondscoach.

De Franse coach hield zich op de persconferentie wijselijk afzijdig, maar zijn blik richting mij verraadde veel.  Ook hij zal zich niet zo’n gemakkelijke avond voorgesteld hebben (73-98). Tenslotte speelde SPM in Chalon nog een keurige partij (72-66).

GEMIS

Ik twitterde in de rust al dat SPM een ‘klootzak’ nodig heeft vanwege de tamme bedoeling.

Om de tamheid te staven een korte samenvatting van de play-by-play.

Einde eerste kwart. 16-19.

Kwart 2.

9.41 to go. P Aarts. 16-21.

7.18 to go. Time Out Jones. 21-30

6.56 to go. P Schilder.

5.27 to go. P De Pagter.

2.32 to go. P Kravic.

1.48 to go. Time out Jones. 29-43.

Einde kwart 2. 31-48.

Chalon schoot dit kwart 7 driepunters raak op 11 pogingen. SPM deed haar ding, maar agressie was ver te zoeken getuige ook de slechts vier persoonlijke fouten.

Voor mij is het onbegrijpelijk dat SPM zich zo makkelijk naar de slachtbank liet leiden. Vooral omdat het geen groepje beginners is. Ervaring voldoende in de groep.

LEIDER

Dat coach Jones dan voor zijn groep gaat staan, is begrijpelijk. Er zijn andere coaches die het probleem van zich afschuiven richting de spelers.

Wat zeker zal gaan gebeuren, is dat er gesproken gaat worden in Den Bosch en dat Sam Jones boos zal zijn, binnen de kleedkamer, lijkt me duidelijk, net als na de verloren partij in Leeuwarden.

Het wordt heel interessant want zaterdag komt de koploper van de eredivisie naar de Maaspoort en Landstede is geen misselijke ploeg, maar ook geen Chalon.

Feit is dat er nu spanning op de Shoeters staat. Voor de ervaren spelersgroep mag dat gegeven an sich geen probleem zijn.

ZWARE BENEN EN ARMEN

Alleen kampen de ervaren mannen, veelal internationals, met de gevolgen van het EK. De hele zomer hebben zij doorgetraind. Er lijkt sprake te zijn van vermoeidheid. Niemand die het hardop zegt overigens en niet onbegrijpelijk.

Een vergelijking tussen dit en vorig redelijk succesvolle Europees seizoen levert op dat de fieldgoalpercentages van de ervaren mannen omlaag zijn gegaan. Daar zijn meerdere verklaringen voor; andere medespelers en zwaardere tegenstand, maar toch.

 FG% 2014 2015.
Akerboom 45% (13p,2r, 1a) 44% (13p, 3r, 1a)
Wessels 64% (11p, 7r) 33% (6p, 6r)
Slagter 34% (8p, 3r, 3a) 28% (8p, 4r, 4a)
Aarts 54% (5p) 47% (6p)
De Pagter 36% (3p, 3r, 2a) 33% (2p, 3r)

De vermoeidheid kan ook de verklaring zijn voor het consequente wisselbeleid van coach Jones, welhaast op de minuut. Het seizoen wordt niet nu beslist en overbelasting ligt op de loer.

Een verklaring die Jones gebruikt en mag gebruiken is dat hij amper voorbereiding heeft gehad met zijn ploeg vanwege het EK, waar hij zelf ook was. Dat maakt het allemaal niet makkelijker.

In mijn voorbeschouwing op het Europese seizoen schreef ik al dat het erg moeilijk zou worden voor alle Nederlandse teams en dat het vooral een leerervaring zou worden.

Dat is nu precies het geval bij SPM. De ploeg is in de hoek gedrongen en moet daar uitkomen. Werk aan de winkel voor coach Jones. Dat kun je dan beter eind november hebben dan in april/mei.