Mijn hoogtepunt week 8 DBL: @BasketballBSW en @PascalMeurs

Apollohal Amsterdam, ongeveer kwart voor 6, zaterdagmiddag.

De een na laatste aanval van Weert eindigt bij Jeroen van Vugt. Ja het voormalige grote talent Jeroen van Vugt, ooit nog uitgenodigd op een Europees grote talentenkamp van Nike, hij die een stap terugzette naar de promotiedivisie, om via Weert terug te keren op het hoogste niveau. Jeroen van Vugt scoorde het 71-ste punt van BSW.

Apollo scoorde nog voordat diezelfde Jeroen van Vugt twee vrije worpen miste. Voor Weert was het Jeroen Padberg die de rebound pakte en de winst voor BSW veiligstelde (70-71).

MOOI

Want, zoals ik al eerder schreef, het is voor de eredivisie van levensbelang dat de voorspelbaarheid eruit gaat. Dat betekent onverwachte overwinningen.

Voor de buitenwereld is de eerste overwinning van Weert dit seizoen een grote stunt, voor mij ook.

Alleen zag men in Weert al langer dat de ploeg aan de beterende hand was. Er wordt hard gewerkt, het spel gaat vooruit, de trainingen worden scherper. Wellicht ten overvloede, ook Weert speelt met alleen maar Nederlanders.

OVER DE GRENS

Een buitenlander hebben ze wel, nou ja coach Pascal Meurs woont 27 kilometer verderop alleen is het daar Peer België.

Meurs (35jr) speelde voor de Belgische topclub Bree, die inmiddels niet meer bestaat. Hij koos al snel en bewust voor een carrière als trainer. Een carrière die hij zeer doordacht vormgeeft.

Dat lijkt geen toeval want Pascal Meurs is een, zoals de Belgen zeggen ‘slimme mens’. Universitair afgestudeerd in Theoretische Fysica en in Wiskunde. Hij heeft ook een lesbevoegdheid gehaald, dat is de reden waarom hij in Weert coacht.

Want hij vindt de tijd nog niet rijp om zijn baan op te zeggen. Meurs had ook de kans om in Oostenrijk de opvolger te worden van Erik Braal bij Oberwart.

EIGEN INITIATIEF

Nee de Belg solliciteerde zelf bij BSW toen Niels Vorenhout koos voor zijn eigen fysiotherapiepraktijk.

Henk Konings kreeg een keurige brief binnen, eentje van velen. Mister Weert kende Meurs niet, maar ging zoeken en werd aldoende steeds enthousiaster.

Na zijn spelerscarrière is Meurs heel verstandig aan de slag gegaan. Eerst bij de vrouwen van Houthalen in België, daarna in Frankrijk, via een rol als assistentcoach op St Joseph’s University in Amerika belandde hij –succesvol- bij de mannen van Musel Pikes in Luxemburg.

Konings zocht een opleider, eentje met eelt op zijn ziel want duidelijk was dat BSW -in den beginne- niet veel wedstrijden zou gaan winnen.

STAPJES

De eerste stap is gezet en hopelijk leidt dat tot meer. BSW is nu een low-budgetteam, maar wel eentje die nog nooit failliet is gegaan. De ploeg zit aardig in elkaar, er staat een goede coach voor de groep en stel je voor dat er wat geld komt, zoals vroeger, dan zou een Amerikaanse pointguard wellicht zomaar voor deelname van Weert aan de play-offs kunnen zorgen.