Hoe vergaat het de EK-gangers van @OranjeBasketbal ?

Heeft het Europees Kampioenschap met Nederland van afgelopen september, met vijf duels op topniveau, wat gedaan met de situatie van de EK-gangers bij hun clubs?

Ik vroeg het mij af. Vooral ook omdat Nederland zich in de nazomer van 2016 weer moet kwalificeren voor het EK van 2017.

Daarom heb ik een vergelijking gemaakt van het vorige seizoen en dit seizoen en gekeken naar de speelminuten, punten en fieldgoalpercentage (klik op de tabel voor een grotere versie).

Oranjemannen

SPEELTIJD

Het allereerste wat mij opvalt zijn de speelminuten van Worthy de Jong (34,1) en in iets mindere mate Mohamed Kherrazi (32,2). Afgelopen play-offs leek de pijp aardig leeg bij deze ZZ Leiden-mannen en het lijkt mij dat dat gevaar nu weer opdoemt.

Overigens zijn ze beide wel meer gaan scoren.

GRIEKENLAND

Wat mij verder opvalt is dat Charlon Kloof zich ogenschijnlijk moeiteloos heeft aangepast aan spelen op een veel hoger niveau. Van de Turkse 2e divisie naar Griekse Eredivisie is nogal een stap. Kloof heeft bij Rethymno op Kreta minder minuten (wel een ‘normaal’ aantal), minder punten (zwaardere tegenstand), maar ook een vrijwel hetzelfde fieldgoalpercentage en dat is knap. Kloof is een enorm talent en dat blijkt.

Bij dezelfde club op Kreta speelt Roeland Schaftenaar een beresterk tweede seizoen. Het zou mij niet verbazen als hij een stap gaat maken na dit seizoen.

CENTERS

Henk Norel is in de sterkste competitie van Europa meer minuten gaan maken voor Zaragoza en meer gaan scoren.

Hetzelfde geldt voor Robin Smeulders, maar dan bij Oldenburg in Duitsland.

Nicolas de Jong was een openbaring op het EK met zijn fysieke en slimme spel. Die lijn trok hij door in de Franse competitie. Van subtopper Chalon begreep ik zelfs dat De Jong serieus in beeld is geweest om daar te komen spelen (Chalon nu 6e in Frankrijk, Cholet 16e). Evenwel is De Jong voorlopig uitgeschakeld na een operatie aan zijn grote teen. Erg jammer.

NEDERLAND

Binnen Nederland valt op dat het grote talent Yannick Franke zich moeiteloos heeft aangepast bij een topclub. Het lijkt mij ook niet dat zijn bovengrens in Groningen ligt.

Kees Akerboom blijft binnen de landsgrenzen van ongekend niveau. Zijn effectiviteit is alleen maar beter geworden.

De andere SPM’ers Slagter, De Pagter en Williams blijven wat achter bij hun mede EK-gangers, maar het is bekend dat hun club een stroef eerste kwart van de competitie heeft gehad.