Mijn hoogtepunt week 9: @LandstedeBasket nu en…toen

Interessante week in de DBL. Landstede zette nog even de puntjes op de spreekwoordelijke i door de topper te winnen tegen Donar. Voor mijn vaste lezers was het al duidelijk dat ik de Zwolse formatie een kampioenskandidaat ben gaan vinden en in feite is dat alleen maar onderstreept. Ik kom er zo nog op terug.

Zorg en Zekerheid deed goede en slechte zaken. Leiden stuurde Scott en Stutz weg. Nou voldeden zij wellicht niet aan de verwachtingen, maar ik heb ook de indruk dat het huiswerk in Leiden voor wat betreft de Amerikanen niet helemaal goed is gedaan.

OPMERKELIJK

Tegelijk is Cashmere Wright aangetrokken. Op papier als vervanger van Scott, maar Wright is een heel ander type speler. Een goede speler, zeker voor Nederlandse begrippen, maar het klinkt wat opportuun.

Wat me hierbij vooral opvalt is het contract voor anderhalf jaar. Waarom? Een optie was voldoende geweest. Wat als deze Amerikaan zwaar geblesseerd raakt? Of niet functioneert? Of nog erger als hij er met de pet naar gooit?

Bij een optie had hij komend voorjaar altijd nog vast gelegd kunnen worden voor langere periode. En sorry voor mijn wantrouwen, maar het grote merendeel van de Amerikanen die in Nederland hebben gespeeld komen na een jaar niet meer terug en meestal is daar wel een reden voor en die is niet altijd sportief.

EUROPA

Donar en SPM Shoeters sloten het Europese seizoen af met een opsteker door te winnen. Mooi, het was nodig. Komende donderdag staan ze in Martiniplaza tegenover elkaar en het belooft een mooi duel te worden bij de aftrap van Eredivisiebasketbal op ZiggoSport.

EEN DECENNIUM TERUG

Dan terug naar Landstede. Ongewild gaan mijn gedacht qua Zwolle steeds meer terug naar het seizoen 2004-2005. Ik zie parallellen.

Landstede2004

Bovenstaande teamfoto is nog zonder Greg Stevenson, misschien wel de beste Amerikaan die in Zwolle heeft gespeeld, die wat later in het seizoen arriveerde. Met hem, Scott Ungererer en de broers Van der Kamp (Rein by the way gooide vorige week nog 41 punten binnen in de promotiedivisie) werd de finale van de play-offs bereikt.

StatsLan

Daarin was Amsterdam met onder andere Spinks, Gipson, Bennes, Lieverst en Stefan Wessels veel te sterk voor Landstede (4-0). Het werd een harde maar wijze les voor coach Herman van den Belt.

De finale bereikte hij met zijn ploeg nooit meer. Vorig seizoen was hij dichtbij en nu staat het goed op de rails.

MOON TAE YOUNG

Topscorer van zijn team toen was Greg Stevenson met 20 punten gemiddeld, een fieldgoalpercentage van 51% en nog gemiddeld 6 rebounds, 4 assist en 2 steals.

Een seizoen later ging Stevenson naar Den Bosch, maar dat duurde niet lang omdat zijn ego niet door een deur ging met de andere Amerikanen bij het toen duurbetaalde EiffelTowers.

Stevenson is overigens zoon van een Amerikaanse vader en Koreaanse moeder. Dat leverde hem later nog een mooi contract op in het Aziatische land. Moon Tae-Young, zo heet hij tegenwoordig, speelt ook nog steeds. Op zijn 37e komt hij uit voor de Seoul Samsung Thunder.

Of hij ooit nog denkt aan Zwolle, geen idee, maar hij hoort wel bij het team dat geschiedenis schreef in 2005. Nu tien bijna elf jaar later ben ik benieuwd of het overtroffen kan worden?