Mijn hoogtepunt week 10 DBL: ver` de – di – gen (verdedigde, h. verdedigd)

Laten we wel wezen, er wordt geen ander team dan één uit de top vier kampioen. Donar tegen SPM Shoeters en Zorg en Zekerheid Leiden tegen Landstede Zwolle werden binnen 48 uur gespeeld.

Ik heb de duels ter plaatste gezien en dus ook kunnen beoordelen.

OP DE VELDEN

Mijn eerste conclusie is dat het voor iedere basketballiefhebber goed is dat Worthy de Jong nog te aanschouwen is op de Nederlandse velden. Wat was hij goed tegen Zwolle, natuurlijk qua statistieken maar ook in het leiding geven aan zijn ploeg. Goud waard.

Mijn tweede conclusie is dat we in de top een kant op gaan die mij fascineert, tegelijk een kant die niet iedereen leuk zal vinden, namelijk verdedigen.

SPM had in november een slechte maand, maar dat lijkt gekeerd. Tegen Donar verdedigde de ploeg drie kwarten op welhaast Bootiaanse wijze met 12, 13 en 14 punten tegen. Dat het derde kwart minder was goed was, is inherent aan de fase waarin de ploeg verkeert.

Er waren mensen die het duel in Groningen slecht vonden. Ik ga ook niet zeggen dat het goed was, maar de verdedigende intensiteit van SPM kan, mits gecontinueerd, alle teams grote problemen op gaan leveren.

Hun aanval is een teamaanval met zuinig balbezit waarbij de 24 seconden volledig worden benut om alle opties te vinden. Zonder explosieve Amerikanen of Worthy’s is dat anders om naar te kijken, maar niet zonder meer slecht.

FANATIEK

In feite zag ik Leiden op zaterdag ook fanatiek verdedigen. Ik denk dat Casteels eieren voor z’n geld heeft gekozen en gezien heeft dat zijn selectie dit goed kan, net zoals Van Helfteren dat deed.

Aanvallend gaat het wel sneller in Leiden dan in Den Bosch, inherent aan de aanwezigheid van Worthy de Jong, Rogier Jansen en dadelijk Cashmere Wright.

Landstede had in Leiden een complete off-day. De ploeg was geen schim van het team dat ik dit –prille- seizoen enkele beresterke wedstrijden heb zien spelen en vooral verdedigen.

Grant Gibbs was ziek en kon niet meedoen bij Landstede. Nou hoop ik niet dat die ploeg zo afhankelijk is van één man, maar dat zal de tijd leren. Vooralsnog is dit een incident geweest.

5E COLONNE

Tot slot Donar. Raar dat in Groningen in december alweer de messen geslepen worden. Natuurlijk was het niet goed tegen Den Bosch, maar dat kan ook met de tegenstander te maken hebben. Er is meer dan voldoende potentie. Alleen denk ik dat de ploeg haar prioriteiten juist moet stellen. Wie is de baas op het veld? En wat gaan we doen?

Gezien de verdedigende capaciteiten van SPM, Zorg en Zekerheid en Landstede lijkt mij het antwoord op de tweede vraag duidelijk. Het eerste moet het team zelf oplossen.