Mijn top 15 van 2015

2015 was voor het Nederlandse basketbal het beste jaar sinds…jaren.

Over de nummer 1 op mijn lijst van momenten hoefde ik geen seconde na te denken. Wedstrijd 2, 3, 4 en 5 in Zagreb had ik er zo achteraan kunnen zetten, maar ja dat is ook zoiets.

De volgorde is verder minder bepalend dan het lijkt, het is meer een lijst met 15 hoogtepunten.

1. Eerste EK duel tegen Georgië met winst Nederland, 73-72.

De andere duels van Nederland in Zagreb zijn hier via Youtube terug te vinden.

2. Game 7 halve finale play-offs SPM Shoeters vs Landstede Zwolle, 87-70 na verlenging en 67-70). Hoe dicht was Zwolle bij de titel voordat de beste rebounder van de competitie tot twee keer toe in een paar seconden de bal aan zich voorbij zag gaan?

3. Mooi eerbetoon in Andere Tijden Sport aan Nederlands beste basketballer ooit, Rik Smits.

AndereTijden

4. Nederlands mannenteam met alles erop en eraan (coaches, spelers, begeleiding), een fantastische groep mensen en enorm makkelijk benaderbaar

5. Oprichting NMT (Nederlands Mannen Team)

Gered is misschien een (te) groot woord, maar in feite veranderde de oprichting van het NMT in februari wel de loop van de geschiedenis qua mannenbasketbal. Er lijkt nu in ieder geval sprake van continuiteit en dat is goed. Het voor het Nederlands basketbal best belangrijke magazine Rebound schreef al dat een slapende reus wakker lijkt te worden.

Ik maakte op 22 februari de volgende reportage voor de NOS.

Perspectief

6. Game 7 vrouwen play-offs, Lecdetec uit Bemmel behaalde 1e titel.

lecdetec

7. ZiggoSport dat Nederlands basketbal is gaan uitzenden met als eerste duel Donar – SPM Shoeters, 59-64.

Ziggo

8. Kampioenschap SPM Shoeters, 4-1 tegen Donar.

SPMkampioen

9. De Paramaribo-connectie

Beide mannen zijn geboren in Paramaribo; Worthy de Jong en Charlon Kloof. Beide zijn uitstekende spelers, met veel snelheid, makkelijk benaderbaar en staan altijd klaar voor een goed verhaal,  ook na verloren duels (net zoals de overgrote meerderheid van hun collega’s trouwens). Bovenal zijn het ook twee leuke gasten met hart voor basketbal en Oranje.

Charlon Kloof speelt nu in de Griekse competitie op Kreta bij Rethymno Aegean. Worthy de Jong ‘gewoon’  in Leiden, een klein wondertje na Eurobasket.

Hart voor de Oranje en de basketbalsport toonde Worthy de Jong deze week met een uitgebreid interview in het Leidsch Dagblad. Klik op het logo om bij het artikel te komen.

LD

10. Vijftig euro wedstrijdjes bij trainingen Nederland op EK, om 8u in de ochtend

11. Bronzen medaille Nederlandse vrouwen onder 20 op EK, winst op Rusland 63-51.

12. Yannick Franke, het grootste talent op de Nederlandse velden.

Overigens lopen er in het buitenland (vooral op de Amerikaanse colleges) nog veel meer talenten rond, teveel om hier op te noemen. Niet alleen lange mannen, ook guards en forwards.

13. Contractverlenging bondscoach Toon van Helfteren. Redder van Nederlands basketbal, ambassadeur in 1988 al en nu nog steeds.

14. Basketbalsters stunten met zege op Kroatië, 76-67.

Stunt

15. Smaakmakers van het seizoen 2014-2015 Lance Jeter & Brandyn Curry, pointguards en respectievelijk MVP van de competitie en MVP van de play-offs, beide spelen nu in de Bundesliga.

ZWOLLE - SPM Shoeters Den Bosch - Donar, Basketbal NBB beker finale, Seizoen 2014-2015, Landstede Sportcentrum, 29-03-2015, Donar speler Lance Jeter (l) met Shoeters speler Brandyn Curry (r)

Jeter speelt bij Mitteldeutscher BC, op dit moment de nummer laatst van de Bundesliga. Jeter is gemiddeld goed voor: 22 minuten, 8 punten en 3 assists. Vorig jaar bij Donar MVP met gemiddeld 30 minuten, 16 punten en 6 assists.

Curry speelt bij Eisbären Bremerhaven, de op twee na laatste in de Bundesliga. Curry speelt gemiddeld 19 minuten, scoort 6 punten en geeft 3 assists er wedstrijd. Vorig jaar finale-MVP met SPM Shoeters: 33 minuten, 15 punten en 6 assists.