Mijn hoogtepunt week 12 DBL: Waar komen ze vandaan?

Wauw! Lance Jeter is terug in Nederland.

Dat is erg goed voor Donar en ook goed voor het gehele Nederlandse basketbal. Jeter is een goede speler, misschien wel een hele goede. Hij werd vorig seizoen niet voor niets MVP van de competitie.

Met Jeter, Dourisseau en Bekkering heeft Donar een ervaren kern waar ik en met mij velen, denk ik, U tegen zeggen. Voor mij zijn ze hard op weg om topfavoriet te worden, aan Erik Braal de taak van alle mannetjes een geheel te maken. Evenwel ben je pas kampioen na de laatste wedstrijd van het seizoen.

En, en dit wil ik even benadrukken, ik hoop niet dat het in Groningen ten koste gaat van Yannick Franke, het talent.

WAAROM ?

Terug naar Jeter. Zijn rentree zette mij aan het denken. Hij speelde tenslotte in Duitsland. Ook daar laten hun beste spelers niet vertrekken. Dat geldt ook voor Marquise Simmons die op IJsland speelde, waar ze ook niet zo gek zijn om hun beste spelers te laten vertrekken.

Daarom heb ik een lijstje gemaakt met de tussentijds aangetrokken spelers in de Eredivisie, waar ze vandaan komen en van welk niveau.

losamericanos

Mmmmmmm.

Ben jij onder de indruk? Ik eerlijk gezegd niet. Worthy de Jong zei vorige maand al eens in het Leidsch Dagblad dat het niveau achteruit is gegaan. Ik ga dat niet ontkennen en bovenstaand lijstje geeft aan dat de Amerikanen in Nederland best goed kunnen zijn (Jeter en Simmons vorig seizoen nog), maar op andere plekken een stukje minder renderen.

Overigens denk ik aan de andere kant dat het -gemiddelde- niveau van de Nederlanders in de Eredivisie omhoog is gegaan, maar dat compenseert het totale niveau (nog?) niet.

OK, ik ben ook voorstander van minder Amerikanen en weet wat dat doet met het niveau. Toch is twee voldoende, wel met de achterliggende gedachte dat het twee goede zijn en dat alle teams er twee hebben. Op die manier zouden de verschillen in de Eredivisie een stuk minder zijn.

DE ANDEREN

Niet alleen de tussentijdse overstappers hebben een achtergrond, ook zij die het seizoen begonnen bij hun club komen ergens vandaan. Ook dit heb ik in een lijstje gezet.

losamericanos1

Zijn dit dan echte versterkingen?

Tsja.

Gibbs en Hinz, geef ik een ja.

Kravic die uit Griekenland is gekomen, zou de beste moeten zijn. Hij startte heel sterk, maar heeft te maken met een terugval (die de rookie-Amerikanen ook nog krijgen in februari of maart). Nou zal hij nooit in eerder in zijn carrière een zo bepalende rol hebben gehad als hij nu bij SPM heeft en die druk zal wennen zijn, maar als hij zijn carrière een vervolg wil geven op een hoger niveau dan moet het beter.

Beter ook om de finale van de play-offs te halen, want voor mij zijn Donar en Zorg en Zekerheid op dit moment de favorieten. Tegelijk verheug ik me nu al op de best-of-sevenseries in de halve finales van de play-offs, dat worden krakers.

Even geduld aub.

En het zou mooi zijn als de uitblinkers in de Eredivisie langer aan een club gebonden kunnen worden zodat bijvoorbeeld Jeter straks in juni niet weer foetsie is, net als vorig seizoen.

Hoe noem je dat ook alweer?

Oh ja, beleid.