“Het moet lukken!” Toon van Helfteren over loting @oranjebasketbal

De loting voor de kwalificatie van het Europees Kampioenschap van 2017 is een pittige, maar geen onoverkomelijke voor Nederland.

Allereerst was Nederland niet voor niets aanwezig op het laatste EK. Ik denk ook niet dat de tegenstanders bijzonder blij zijn met Nederland in de groep.

TOON VAN HELFTEREN

“Het had moeilijker gekund, maar ook makkelijker. Komende weken worden de spelers bezocht. Ik heb nog geen afzeggingen voor het zomerprogramma. Dat plan ligt op tafel, maar daar moet de rekenmeester nog opgezet worden of het kan.”

Het complete interview.

OOSTERBUREN

Te beginnen met Duitsland wat natuurlijk de grote favoriet is, zeker met hun NBA-spelers Dirk Nowitzki (Mavericks), Dennis Schröder (Hawks) en Tibor Pleiss (Jazz). Nowitzki zal er niet bij zijn (hij is in principe gestopt), de andere twee is maar de vraag. Op het afgelopen EK waren zij samen goed voor 220 van de 370 punten, ofwel 59% van de punten.

Het is natuurlijk een groot land met veel spelers die her en der in Europa spelen (oa Euroleague), maar de Duitse competitie drijft op Amerikanen. De situatie die in Nederland bekend is. Wat dus overblijft zijn een boel rolspelers, geen slechte, zeker niet, maar toch.

MUST WIN

Oostenrijk en Denemarken zijn landen waar Nederland van moet winnen. Tegelijk zeg ik: dat wordt geen a-b-c’tje. Zo werd er tegen Oostenrijk in de voorbereiding op het afgelopen EK verloren (49-58).

Duitsland, Oostenrijk en Denemarken zijn de landen waar de Nederlandse ploegen in de Europa Cup (EuroChallenge en EuropeCup) de laatste jaren regelmatig tegen gespeeld hebben. Globaal ligt op clubniveau de verhouding winst/verlies gelijk.

Ik denk dus dat het kan. Zeker als de ‘buitenlandse’ topspelers Norel (Zaragoza), Kloof (Turijn), Schaftenaar (Rethymno), Nicolas de Jong (Cholet) fit en beschikbaar zijn.

AGENDA

Het speelschema is in mijn ogen erg gunstig. Thuis beginnen en de laatste wedstrijd thuis tegen de grote favoriet Duitsland. ZiggoDome here we come (I wish).

Het speelschema:

31/8 thuis tegen Oostenrijk

3/9 uit tegen Denemarken

7/9 uit tegen Duitsland

10/9 uit tegen Oostenrijk

14/9 thuis tegen Denemarken

17/9 thuis tegen Duitsland

 

Alle groepswinnaars zijn direct geplaatst voor Eurobasket 2017. Vier van de zeven beste nummers twee gaan ook door. Het zou dus net als bij de vorige kwalificatie dus zomaar weer rekenen tot tienden achter de komma kunnen worden.

De groepsfase in september 2017 wordt gespeeld in Israël, Finland, Roemenië en Turkije en in het laatste land is ook de finaleronde.