Mijn hoogtepunt week 16 DBL: Waar is de jeugd en waar is de toekomst?

16 jaar is hij. Luka Doncic van Real Madrid. Sloveen, maar opgeleid in Madrid. Volgende week wordt hij 17 en dit seizoen speelt hij gemiddeld 15 minuten mee bij een van de sterkste teams van Europa.

Raoul Heijnen, de eerste Nederlander die mij te binnen schiet, debuteerde toen hij 16 was en speelde een serieuze rol dat jaar bij zijn club Amsterdam.

Nou gaat het mij niet zozeer om 16-jarigen, het gaat me om jonge talenten die doorbreken in Nederland. Doncic is natuurlijk een uitzondering, maar toch.

EN NU WORDT HET EVEN STIL

Jan Driessen van Zorg en Zekerheid Leiden bestempel ik als talent, maar is wel 19 jaar en speelt (maar) 13,5 minuten per wedstrijd (in de loodzware en sterke Eredivisie, uch uch uch).

Freek Vos dan van Landstede, ook een talent, maar ook 19 jaar. Gemiddeld iets meer dan 14 minuten, al is dat de laatste wedstrijden minder geworden omdat de ‘ervaren’ lange mannen in Zwolle weer fit zijn.

Nu hoor ik je denken, we hebben toch zo weinig buitenlanders in de Eredivisie. Ja dat klopt. Tegelijk breekt er ook bitter weinig Nederlands talent door.

DE OPVOLGERS

Dit moet de bondscoach en eigenlijk iedereen zorgen baren. Want wie zijn nou eigenlijk de opvolgers van Akerboom, Aarts, Slagter, Wessels, Van Kempen, De Randamie, Koenis, Van der List, Jansen of Worthy de Jong?

Eerlijk gezegd zie ik ze amper.

Bouwknecht is 21 en die komt er wel. Bas Veenstra speelt amper.

Yannick Franke is een gevalletje apart. Dat deze 19-jarige kan basketballen staat buiten kijf. Hij had een schitterend vorig seizoen in Rotterdam. Op dit moment is echter alles anders in Groningen. Na een sterke start is Franke veel minuten (en vertrouwen) kwijtgeraakt (aan Amerikanen). Franke staat nu gemiddeld op 23,6 minuten, maar dit kalenderjaar is het gemiddelde gezakt naar net boven de 15 minuten gemiddeld.

JONGE TALENTEN

16-jarigen spelen er niet.

17-jarigen spelen er niet.

18-jarigen spelen er twee enigszins (Helfrich 2,2; Coen Stolk 5,5; dan zijn er nog drie bij Amsterdam die dit seizoen 2, 3 en 4 duels mee hebben mogen doen)

19-jarigen spelen er vijf (Vos 14,7; Franke 23,6; Driessen 13,3; Faye 2,6 en Niels van de Laan speelde slechts 4 duels voor Apollo).

NIET REALISTISCH OF NEGATIEF?

Ik heb contact gehad met de mannen achter de site Eurohopes.com zij houden voor heel Europa bij wie de talenten zijn. Zijn beamen mijn conclusie dat er in Nederland weinig talent rondloopt.

Hun ranglijsten per geboortejaar herbergen toch vijf Nederlandse talenten:

1994: Jito Kok and Shane Hammink

1995: –

1996: Yannick Franke

1997: –

1998: –

1999: Naigel Onuoha

2000: Jarno Pomstra

Op zich goed nieuws. Kok en Hammink zaten al bij Oranje en spelen op college in Amerika (net als vele andere -vooral lange- jonge mannen.) Er zit overigens ook nog een aardig Nederlands contigent (lange mannen) op de basketbalschool op de Canarische eilanden.

De situatie van Franke is bekend. Onuoha debuteerde vorig jaar op zijn 16e bij Rotterdam, maar is dit seizoen nog niet in actie gekomen na een zware knieblessure. Hij is revaliderende.

Jarno Pomstra is speler van Jong Oranje en speelt voor BV Noordkop.

TOEKOMST

Heel somber over Oranje ben ik niet want buiten de landsgrenzen loopt voldoende talent rond. Julius van Sauers zat al bij het grote Oranje, Derrik Smits (zoon van), Nick Hammink (andere zoon van) kunnen ook ballen. Menno Dijkstra zat bij Jong Oranje net als Olaf Schaftenaar.

Evenwel is een fatsoenlijke Eredivisie noodzakelijk voor het aanzien van de sport en als kweekvijver voor de bondscoach(es).

De oorzaak voor het tekort aan talent binnen de landsgrenzen is voor mij moeilijk aan te wijzen omdat het gaat om een combinatie van factoren. Geld, kwaliteit van de opleiding, keuzes van de Eredivisiecoaches (kiezen altijd voor zekerheid), aanzien van de Eredivisie, weinig Eredivisieteams en misschien wel minder aanwas van basketballers en daardoor talent.

De strijd om het kampioenschap barst binnenkort serieus los. Oranje moet zich kwalificeren voor het volgende EK.

Niemand moet vergeten dat de jeugd de toekomst heeft.

%d bloggers liken dit: