Mijn hoogtepunt week 17 DBL: Mijn alziende basketbaloog

Om met de deur in huis te vallen. De finale van de play-offs gaat tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar.

Dat is mijn inschatting nu op 21 februari. Ik heb de top 4 de laatste tijd een aantal keren gezien en onder een gelijkblijvende spelerssituatie is het voor mij duidelijk. Tegelijk verwacht ik ook dat Leiden de eerste plek niet meer uit handen gaat geven.

Sorry dus voor Landstede en SPM.

WAT DOET DE TITELVERDEDIGER

Het huidige SPM zit op een dood spoor. In zoverre dat de ploeg simpelweg creatief scorend vermogen ontbeert. Vooral naar de ring toe is het dramatisch. Kravic, ja Kravic is geen schim van zichzelf meer.

Zonder zijn dreiging kan iedere ploeg, zoals Leiden zaterdag deed, SPM dwingen tot het schieten van driepunters. Zo wint geen ploeg een wedstrijd, laat staan een serie.

Maar.

Tot 6 maart kan SPM nog een speler aan de selectie toevoegen, zeg maar een type Chris Denson (werkeloos nu). Dat zou alles anders maken.

Kijk, ik snap de keus in Den Bosch van afgelopen zomer om in te zetten op Nederlanders. Driekwart seizoen later kan iedereen concluderen kan de ploeg iets tekort komt. Niet veel, dat bleek ook wel in Leiden, waar de twee Amerikanen niet veel toevoegen en aanstaand MVP Worthy de Jong met zijn snelheid en dreiging het levende verschil is.

Wat doe je dan als bestuur van SPM? Bottom line is dat het om professioneel basketbal gaat. Emoties tellen niet. Hou je vast aan je filosofie of is er voortschrijdend inzicht?

Tegelijk snap ik dat het bestuur in Den Bosch geen financiële risico’s kan en mag nemen. Daarnaast speelt nog de opvolging van hoofdsponsor SPM. Zit er iets in het verschiet of trekt de afscheidnemende hoofdsponsor zijn portemonnee voor drie maanden?

LANDSTEDE EN HUN DIP

De Zwolse formatie op hun beurt heeft mij ernstig teleurgesteld vooral in de manier waarop werd verloren bij Apollo, na nipte nederlagen tegen Leiden en Donar. Verliezen kan, maar zoals in Amsterdam dat mag een titelkandidaat niet overkomen in deze fase van de competitie. Bovendien komt Landstede in de halve finale Donar tegen. Mijn gevoel zegt dat Donar de tweede plek nog gaat pakken en daarmee thuisvoordeel heeft in de halve finale.

Nog drie maanden en dan weten we het.