Mijn hoogtepunt week 18 DBL: Size matters of toch niet?

Lengte in basketbal. Erg handig, lijkt me logisch. Maar is het wel zo voor de hand liggend?

Een zeer interessante vraag waar ik niet direct een antwoord op heb, een artikel van ESPN leverde bij mij wel wat vragen op.

Omdat je geabonneerd moet zijn op deze sportzender met bijbehorend magazine geef ik een korte samenvatting van dat verhaal geschreven door een statisticus met basketbalachtergrond.

“Heel lang is lengte van groot belang geweest in de NBA. George Mikan, Bill Russell, Kareem Abdul-Jabbar en vele andere domineerden het veld. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is de lengte van de spelers op alle posities gegroeid, alleen niet die van de centers. De rol van de center is alleen maar meer afgenomen door de almaar groter wordende invloed van de driepunter. Wat is dan wel belangrijk tegenwoordig? Arm span (spanwijdte)! Kawhi Leonard is 2.01m lang en heeft een arm span van 2.21m. Gemiddeld is de spanwijdte in de NBA 1,063 groter dan de lengte. De Warriors bijvoorbeeld. Curry is de kleinste, hun andere vier starters hebben een gemiddelde lengte tussen de 1.80m en 2.10m, maar hun gemiddelde arm span is 2.10m. Wat hebben zij vorig seizoen gedaan in de draft? Een onbekende jongen gekozen, Kevon Looney met een arm span van 2.24m.”

Het geeft te denken.

armspan

Nou is het jammer dat ik van geen enkele Nederlander de arm span heb. Feit is dat scouts bij de jeugd heel erg geïnteresseerd zijn in de arm span.

Wat is wel weet zijn de lichaamslengtes van de spelers die in de Eredivisie spelen.

Wat blijkt dan, als ik kijk naar de gemiddelde lengte van de spelers die het meest spelen (8 a 9 spelers per team).

Team Gem.lengte
ZZ Leiden 199.000
Donar 194.110
Landstede 199.875
SPM 196.500
Rotterdam 192.429
Amsterdam 197.714
Aris 196.857
BS Weert 197.286

Zorg en Zekerheid is op Landstede na (kom ik zo op terug) het langst (scheelt gemiddeld 0.875 centimeter) en staat eerste. Toeval of niet?

Donar voldoet een beetje aan de NBA-analyse. Relatief klein, maar zeer zeker kampioenskandidaat.

Landstede is een typerend geval. Craig Osaikhwuwuomwan en Kendrick Zondervan waren lang geblesseerd. De gemiddelde lengte was toen 197.571 en nu 199.875. In de ‘kleine’ fase was de ploeg lang koploper. Nu is Zwolle ‘langer’ geworden en in een dip geraakt. Toeval of niet?

SPM heeft relatief veel spelers en met Aarts (2.13m) en Kravic (2.10m) twee torens wat het gemiddelde omhoog trekt. Misschien is de ploeg wel beter af door ‘kleiner’ te spelen.

De conclusie over Rotterdam is ook NBA-achtig. Klein maar fijn. Al is het natuurlijk een gemis dat Robert Krabbendam geblesseerd is.

Een echte harde conclusie is niet te trekken. Helaas zijn de arm span feiten in Nederland niet bekend. Dus als men zo vriendelijk wil zijn. Voorlopig staat nagenoeg het langste team bovenaan en is het op een na kleinste team de grootste uitdager.

 

 

 

%d bloggers liken dit: